Jane Eyre går att tolka på otroligt många vis

Charlotte Brontës Jane Eyre från 1847 har genom åren blivit TV-serie, film och fått forskare att gå i spinn. The madwoman in the attic (1984) av Sandra Gilbert och Susan Guber är kanske den mest omtalade bok som rotat och funnit skatter i denna historia. Jane Eyre går uppenbarligen att läsa och tolka på otroligt många olika vis. Vi i Bokcirkeln läser den utifrån oss själva, med våra erfarenheter, vårt liv nu och här, hösten 2010.

I romanens början har en viss Mrs Reed fått en ohygglig börda på sina axlar. Utöver sina egna älskade barn lyckades hennes klantige man, innan han gick och dog, lova att ta hand om en riktig satmara till unge: Den föräldralösa Jane, i bokens begynnelse i tioårsåldern. En flicka som får opassande raseriutbrott, är uppkäftig och inte alls som ett barn ska vara.

När Jane en dag slåss med husets son John, bär de upp flickan till röda kammaren på vinden, låser in henne där. Vettskrämd i rummets kalla mörker tuppar hon i ensam ångest av.

En händelse, ett övergrepp som berättelsen tar avstamp i och återkommer till på flera vis genom boken.

Jag skulle vilja hålla med dem som sagt att Charlotte Brontë skriver i en nuförtiden mäkta populär genre: Den fiktiva självbiografin. Mycket är självupplevt i den här boken, Jane och Charlotte ser - bara som ett exempel - väldigt lika ut. Men författaren var alltid noga med att påpeka att Charlotte Brontë inte var Jane Eyre, utan någon som finns och lever inuti i boken. Sant, det med!

Ändå har till exempel skolan Lowood i romanen en verklig motsvarighet. Charlotte Brontë bodde själv på en skola som var sträng, utkyld och gav barnen svältkost. Charlottes systrar Maria och Elizabeth dog i lungsot efter samma skolvistelse och visst märks en rasande vilja till uppgörelse i Charlotte Brontës beskrivningar av fattigskolan.

Om Jane Eyre är en komplex, härligt svårfångad romangestalt, är mannen hon förälskar sig i lika gåtfull: Vem är Mr Rochester? Vad har han i sitt förflutna? Varför dras dessa två, över klassbarriärer och konvenansens hårda regler, så starkt till varandra? Är det.. kärlek? Jag vet inte!

Jag hoppas på ledtrådar av mina tre författare i höstens Bokcirkel om en bok som på ytan är så lätt att läsa, full av händelser och förvecklingar, men under sin enkla klädsel rymmer, precis som Jane Eyre själv, gåtor som kräver att du som läsare använder hela dig själv, dina erfarenheter och känslor för att få fatt på något av mysteriet. Vem är det som skrattar? Så hemskt det låter. Bergmanskt. Kommer det från vinden? Jo. Näe. Eeh?