Bernanke varnar för låg inflation

Den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke varnade i dag för att inflationen är för låg och han kom med den mest tydliga antydningen hittills att Federal Reserve snart kommer att göra ett nytt försök att stimulera den amerikanska ekonomin.

Det verkar nu inte längre vara frågan om, utan hur Federal Reserve ska genomföra en ny omgång av massiva uppköp av bland annat statsobligationer, en sådan operation utfördes i början av året och har till följd att ränteläget sjunker.

I ett tal i dag sade Fed-chefen Ben Bernanke att det finns risker med en sådan aktion och att banken nu överväger hur omfattande interventionen ska vara. De flesta ekonomer räknar med att uppköpen blir av mindre storlek än i våras och att beslutet fattas den 2-3 november när Federal Reserve sammanträder nästa gång.

Skälet till att Fed sannolikt återigen måste agera är att alla statistik på senare tid visat att USA-ekonomin fastnat i ett läge med låg tillväxt där arbetslösheten inte minskar. I sitt tal sade Bernanke att risken för deflation är stor, en klar antydan om att Fed vill se priserna stiga snabbare än de drygt en procent som de ökar med nu.

Det omedelbara resultatet av Bernankes tal var att börserna steg och dollar sjönk.