Fotboll - Damallsvenskan

Umeå: "Vi befinner oss i en tuff uppförsbacke"

Umeå IK dras med stora ekonomiska problem. Roland Arnkvist är särskilt tillsatt för att få ordning på ekonomin och gör nu sitt bästa för att klubben ska komma på fötter igen.

Under många år var alla damklubbar avundsjuka på Umeå som lyckades dammsuga sponsormarknaden och drog storpublik vart man än kom.

– Vi har visionen klart för UIK och vi ska komma tillbaka och bli ett av de starkaste varumärkena inom damfotbollen. Sedan har vi inte satt någon tidsperiod så men inom fyra år borde vi vara tillbaka och fightas i toppen, säger lagets Roland Arnqvist som var sportchef under klubbens guldår.

Ett återtåg till toppen blir dock inte helt enkel då klubbens nya ekonomiska situation inte längre ger några möjligheter att värva stjärnspelare som Marta.

– Jag brukar säga att om det är någonting jag inte är orolig över så är det ju det rent sportsliga. Umeå IK har ju skämt bort alla med att samla på sig SM-guld men med tanke på att vi har en helt ny trupp så tycker jag laget har gjort det över förväntan, säger Arnqvist till Radiosporten men tillägger att klubben kommer att behöva förstärkningar.

I det comeback-projekt som Arnqvist driver ingår även att engagera gamla storspelare. 

– Jag tror absolut att Umeå har potential att vara med i Sverigetoppen och kriga igen. Det som händer nu är att laget går igenom en generationsväxling, säger den tidigare Umeå-stjärnan Hanna Ljungberg hoppfullt och jämför läget i truppen idag med den guldkull som växte fram 1998 med henne i spetsen.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Elof Hellström

elof.hellstrom@sr.se