Grundevik: "När vi har en uppgift så löser vi den"

En svensk soldat dödades i går i Afghanistan i strider väster om Mazar-i-Sharif i norra delen av landet. Fem svenska soldater ur Afghanistanstyrkan har nu dött i tjänsten, men att den militära insatsen i landet kommer att påverkas av det är något arméinspektör Berndt Grundevik inte vill kännas vid.

Så här beskriver arméinspektör Berndt Grundevik striderna som krävde ett svenskt liv:

– Det var två stycken plutoner, cirka 50 soldater som genomförde patrullering i ett område cirka 40 kilometer väster om Mazar-i-Sharif.

– Den ena plutonen, innehållande stridsfordon 90, kom i strid och tillkallade förstärkning. Den andra plutonen med pansarterrängbil 203 kom till undsättning. Och när de kom till platsen körde de på en hemmagjord bomb, och i detta fordon fanns då den stupade soldaten.

Den döde soldaten heter Kenneth Wallin och är från Stockholmsområdet. Han kom till Afghanistan i maj och skulle tjänstgöra där fram till december. Kenneth Wallin som var utbildad vid ett infanteriregemente i Boden blir den femte svensk i Afghanistanstyrkan som dör i tjänsten.

Två svenska soldater skadades också lindrigt vid attacken, en av dem som fick uppsöka sjukhus med nacksmärtor är från Göteborgsområdet, uppger Försvarsmakten.

Men att den militära insatsen i Afghanistan kommer att påverkas av att fem svenskar nu dött i tjänsten, är något som Berndt Grundevik inte vill kännas vid.

– Den typen av frågor ska vi ta med våra folkvalda politiker. Försvarsmakten, när vi har ett mandat och har fått en uppgift, så löser vi den uppgiften. Jag kommenterar inga politiska utspel, säger Berndt Grundevik.