Fotbollen tar lagen i egna händer

Våldet inom fotbollen leder nästan aldrig till polisanmälan trots att det skulle klassas som misshandel i andra sammanhang, visar en granskning som P4 Göteborg och P1:s Kaliber har gjort.

Hot, skallningar och sparkar mot spelare och domare behandlas i stället av fotbollens egna disciplinkommittéer.

Granskningen visar att av nio hot- och våldsfall under två månaders tid i Göteborg har endast ett polisanmälts. Hasan Ismael Köse är domare och berättar om en händelse som inträffade när han dömde en division 7-match och motståndarlaget kvitterade.

– Till slut ballade han ur totalt och gick fram och boxades mot sin egen målvakt. Men han nöjde sig inte med det, utan gick fram till högeryttermittfältaren också och började bråka med honom. När jag blåste av matchen har han tagit av sig matchtröjan och började med en tjock kedja veva mot sina lagkamrater, säger han.

Den här incidenten polisanmäldes aldrig, Göteborgs fotbollförbund stängde av spelaren i två månader.

P4 Göteborg och Kaliber har tittat på avstängningar under två månader i Göteborg och under den tiden har nio personer varit avstängda fyra veckor eller längre. Dessa nio avstängningar skulle, enligt jurister som vi pratat med, kunna rubriceras som misshandel eller hot.

Flera av händelserna rör misshandel mot domare. En händelse av dessa har polisanmälts, och enligt Göteborgs Fotbollförbund polisanmäls en till två incidenter per år.

Flera fotbollsklubbar tycker att våldet blir ett allt större problem. Mattias Hansson är tränare i Furulunds IK i Skåne.

– Det var lite hätsk stämning på plan, från båda håll, lite tuffa närkamper och den biten. Vi vann med ett–noll. Direkt efter slutsignalen kom en av deras spelare och hoppar upp och sparkar ner en av våra. Då får han tre sparkar till, två i ansiktet och en på kroppen tror jag att det är. Då rusar det ner tio, femton man från publiken och vill hjälpa till att prygla honom, säger Mattias Hansson.

Det handlar inte om huliganism utan om det våld som sker på fotbollsplan spelare emellan.

P4 Göteborg och Kaliber har granskat samtliga avstängningar som är längre än en månad i dom fem största fotbollsdistrikten i Sverige.

Det rör sig om 77 fall och av dem är ett fyrtiotal så grova att det skulle kunna ge fängelse om dom hade inträffat på stan.

Bara fem av fallen har blivit polisanmälda.

Straffet för en spelare som misshandlar en annan spelare delas i stället ut av fotbollens egna domstolar. Ett knytnävsslag i ansiktet på en motspelare kan till exempel ge en månads avstängning. Sedan är spelaren tillbaka på plan.

Mattias Hansson, tränare i Furulunds IK i Skåne, tycker inte att systemet fungerar.

– Jag skulle gärna vilja se lite tuffare tag från förbundets sida där man vågar stå upp för alla spelares lika rätt. Det gör man inte. Om en enda spelare väljer att sluta för att han är rädd, har fotbollen misslyckats.

Hur ser du på att blanda in polisen? Jag har förstått att det finns lite olika åsikter om det där.

– Jag tycker att en misshandel är en misshandel, vare sig det är på fotbollsplan eller utanför. Den ska polisanmälas, säger Mattias Hansson.

En annan som är kritisk mot idrottens och fotbollens rättssystem är, Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö och förbundsordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund.

– Ingen gruppering inom ett samhälle ska själva få bestämma spelreglerna. Inte inom idrottens värld, inte bland de kriminella mc-gängen, inte inom de grova kriminella gängen ska man någonsin få bestämma spelreglerna själva. Det är samhällets regelsystem som gäller för alla, säger Sven-Erik Alhem.