Merkel: Multikulturella samhället har misslyckats

I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel gett sig in i den hätska integrationsdebatten som har rasat i landet sedan i somras. Vid det konservativa ungdomsförbundets kongress som avslutades i dag sa förbundskanslern att det multikultutrella angreppssättet har misslyckats fullständigt.

– Att glatt leva bredvid varandra fungerar inte, sa Angela Merkel, hittills har kraven på invandrare varit för lågt ställda.

Därmed höll hon indirekt med Horst Seehofer, partiledare för det bayerska CSU, systerparti till Merkels parti CDU. Han har den senaste veckan kommit med en rad invandringskritiska uttalanden, bland annat har han antytt ett stopp för invandring från muslimska länder. Men Horst Seehofers uttalanden har stött på häftig kritik, också inifrån den konservativa unionen, och förbundskanslern distansierade sig i sitt tal från de skarpaste av hans utsagor.

– Islam är numera en del av Tyskland, slog förbundskanslern fast.

Integrationsfrågan är het här i Tyskland och har varit så sedan i somras. Då kom en kontroversiell bok ut som drev tesen att landet fördummas av muslimska invandrare. Opinionsundersökningar visade att många tyskar höll med författaren, och var femte skulle rösta på ett parti med sådana idéer.

Samtidigt anklagar kritiker Angela Merkel för att ha styrt CDU in i den politiska mittfåran. De mest konservativa, de som oftast talar om vikten av att bibehålla en tysk kultur, känner inte igen sitt parti längre och det finns oro över att det för första gången i efterkrigshistorien kan finnas potential för ett främlingsfientligt, populistiskt parti i Tyskland. Just ordet multikulti är ett välbeprövat skällsord inom CDU och Merkels uttalande kan därför ses som ett försök att vinna tillbaka väljare från den konservativa flygeln. För redan i vår är det val i flera viktiga delstater.