Tiotusentals finländare går ur kyrkan i protest

Den finländska evangelisk-lutherska kyrkan har drabbats av en massflykt ut ur kyrkan. Efter ett tv-program i tisdags, där de finländska Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen avslöjar sin syn på homosexuella, har nu över 22 000 personer skrivit ut sig.

– Kyrkan borde stå på den bas som den har, och det är bibeln och bibelns  budskap. Bibelns åsikt är att äktenskapen borde vara bara för man och kvinna. Det kan inte förändras. Vi kan inte förändra bibeln, sa Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen i finländska Radio Vega i dag efter att hennes tv-framträdande har fått tiotusentals finländare att lämna kyrkan. Bara i går tog 5 700 personer det steget.

Räsänen är inte bara emot samkönade äktenskap. Hon anser att det överhuvudtaget är helt fel att leva ut sin homosexualitet och hon vill inte att homosexuella ska få adoptera.

Detta har alltså skapat en massflykt ur Svenska kyrkans systerkyrka i Finland, den evangelisk-lutherska kyrkan.

Ärkebiskop Kari Mäkinen har tagit avstånd från Päivi Räsänens åsikter och vädjat till finländarna att stanna kvar och försöka påverka inifrån.

Men det har inte hjälpt. Utskrivningarna fortsätter och det kommer att kosta kyrkan flera tiotals miljoner kronor i förlorade skatteintäkter.

Samtidigt kommer uppgifter från de finländska Kristdemokraternas partikansli att fler personer än normalt nu vill bli medlemmar i partiet efter det uppmärksammade tv-programmet.

Men Päivi Räsänen är orolig för att debatten kring hennes åsikter drabbar vad hon anser vara troende kristna och att de nu tvingas till tystnad.

– Jag tänker att det är viktigt att också de som vill vara trofasta till bibeln ska ha rätt att tala, säger Päivi Räsänen.