Folkmusiker i protest mot främlingsfientlighet

1:49 min

Idag vid  lunchtid samlades upp mot 200 folkmusiker på Mynttorget i Stockholm för att protestera mot rasism. Sara Parkman är en av dem som engagerat sig i Folkmusiker mot främlingsfientlighet.

– De senaste veckorna har det varit en ganska stor kulturdebatt om vad svensk folkkultur är för något. Det har blivit en slags nationalistisk flagga över det hela. Vi vill visa att svensk folkkultur inte enbart är något som nationalister  håller på med det. Det är otroligt mångfaldiga människor som håller på med det. Det är allt från hippies, ekonomer, småbarnspappor, liberaler, gubbar och gummor, säger Sara Parkman.

Har det påverkat er att göra det här då Sverigedemokraterna hade folkdräkt vid riksdagens öppnande?

– Man kan väl säga att det fungerade som en start i den kulturpolitiska debatten. Men vi vill främst visa på att alla människor har rätt att bära folkdräkt oberoende vilken politisk åsikt man har. Alla människor kan ha folkdräkt vare sig man är född i Sverige eller inte. Vi vill belysa vem det är som bestämmer vad som är svensk folkkultur och vem som har rätt till den, säger Sara Parkman.

                                                                 Ur P4 Extra med Lotta Bromé