Nya reglerna i sjukförsäkringen

268 personer "försvunna" ur systemet

1:47 min

268 personer i Västra Götaland som fått lämna sjukförsäkringen efter att nya hårdare regler trätt i kraft, har idag varken sjukpenning eller a-kassa. Det visar statistik från arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Men hur de personerna försörjer sig idag, det visar inte siffrorna.

Mattias Johansson är analytiker på Försäkringskassan.

– De har inte återvänt till försäkringen och inte till arbetsförmedlingen, så vad de gör idag vet vi inte.

Får ingen ersättning
"I september kan jag inte betala några räkningar alls. Jag har 425 kronor, en stor äggkartong kvar och lite mat i frysen och jag gör mitt bästa att klara mig på så lite som möjligt. "

Så skriver en person på ett forum på nätet, som berättar att hon varken har rätt till sjukpenning eller till a-kassa. Det här eftersom hon haft en tidsbegränsad sjukskrivning och med de nya reglerna inte har någon sjukpenninggrundande inkomst.

Genom a-kassan eller arbetsförmedlingen får hon heller inte någon ersättning, eftersom hon inte kan jobba. Det enda alternativet är socialbidrag.

"Vad som väntar nu är att jag säger upp min lägenhet eller väntar tills jag blir vräkt, ingen mat, ingen medicin"

Fler exempel
Sedan Sveriges Radio Skaraborg berättat om den bristande uppföljningen och att Försäkringskassan inte vet hur många som drabbats när de hamnat utanför, så har flera personer reagerat.

"Jag har nyligen fått behandling för cancer, och kan inte arbeta. Idag har vi fått sälja huset, och jag lever på min makes inkomster. Det känns som att jag inte har någonstans att ta vägen.", berättar en kvinna som vill vara anonym.

"Jag jobbar halvtid idag, men orkar knappt med det. Jag skadade mina fötter för några år sedan, och äter mycket smärtstillande för att orka.", berättar en man.

Politisk fråga
268 personer i Västra Götaland har alltså lämnat både arbetsförmedlingen och sjukförsäkringen efter att reglerna för sjukpenning gjordes om vid årsskiftet.

Om de idag har en anställning, eller om de som i exemplet får sälja sina ägodelar för att vara berättigade till socialbidrag - det vet inte myndigheterna.

Analytikern Mattias Johansson har själv ingen åsikt om varför den grupp som hamnat utanför systemet, inte följs upp.

– Det är en fråga till politikerna. Vi gör ju bara det som vi ska göra i vårt uppdrag.

Moderate riksdagsledamoten Cecilia Widegren svarar.

– Det finns ingen anmälningsplikt hos den enskilda som inte är i behov av stöd, därför följs det här upp så gott det går. Om man inte anmäler sig eller ber om att få en förnyad sjukförsäkring så kan inte samhället hjälpa till.

Tillräckliga resurser
I regeringen pågår nu diskussioner, där Kristdemokraterna och Folkpartiet efterlyser en stor utvärdering av vad som hänt efter att de nya reglerna trätt i kraft. Än så länge menar Cecilia Widegren att den uppföljning som redan görs räcker och att samhällets resurser är tillräckliga.

– Det är arbetsförmedlingen och försäkringskassan, svarar Widegren på frågan om vart man ska vända sig som drabbad.

Men de kan hju inte hjälpa till, det är ju därför de sitter i den här situationen?
– Jo, de kan hjälpa till, svarar Widegren

Hur då?
– Det finns mängder utav redskap, och möjligheter som myndigheterna har för att hjälpa till .