Arvika

Ingesundselever spelade mot främlingsfientlighet

1:31 min

Ett nätverk som kallar sig "Folkmusiker mot främlingsfientlighet" manifesterade igår runt om i landet. Medlemmarna vill inte hamna under vad de själva kallar ett nationalistiskt paraply och menar att folkmusik är mer än skansen- och midsommarkultur. På Musikhögskolan Ingesund i Arvika manifesterade elever genom en gemensam spelning på skolan.

Det var ett trettiotal elever som samlades på skolan och spelade folkmusik och dansade.

– Vi vill ge en uppdaterad bild av svensk folkkultur och dess utövare, samtidigt då som namnet på nätverket berättar att vi vill verka mot främlingsfientlighet, säger Carin Funseth, folkmusikstuderande på Musikhögskolan Ingesund, och en av initiativtagarna till den gemensamma spelningen.

Bakgrunden till folkmusikernas manifestation är den senaste tidens kulturdebatt där bland annat Sverigedemokraterna gjort utspel om att kultur som svensk folkmusik och folkdans bör gynnas särskilt. Men det förslaget vänder sig studenten Mats Gawell emot.

– Man försvårar nog för kultur över lag då. Jag tycker inte att några politiker ska bestämma om kultur överhuvudtaget. Det brukar bli fel.