Tigern kan vara utdöd om tolv år

2:24 min

Redan om tolv år kan den vilda tigern vara utdöd, enligt internationella experter från Världsnaturfonden på Sverigebesök. På hundra år har 97 procent av de vilda tigrarna försvunnit.

Ett sista halmstrå är ett politiskt initiativ lett av Rysslands premiärminister Vladimir Putin, där de 13 länderna med vilda tigrar samarbetar för att hitta lösningar.

Men det är bråttom, säger Ola Jennersten på svenska Världsnaturfonden.

– Den trend som har varit de sista fyrtio åren är att tigrarna har minskat med sån fart att de kommer nå noll om ungefär tolv år, säger Ola Jennersten.

På hundra år har 97 procent av de vilda tigrarna försvunnit. I dag finns bara omkring 3 000 kvar, i hela världen. Tjuvjakt är det främsta hotet, organiserad av ligor som tjänar stora pengar på att sälja tigerdelar illegalt. Marknaden finns i första hand i Kina, och det gäller hälsokostprodukter, skinn och så den senaste trenden: vin med malda tigerben i.

Allt det här driver tigern mot utrotning. Ett sista desperat försök att rädda det mäktiga kattdjuret görs nu av regeringarna i de 13 asiatiska länder som har vilda tigrar, frontfigur är Rysslands Vladimir Putin.

Om en månad träffas premiärministrarna i St Petersburg. En deklaration finns färdig att skrivas under, men vem som ska betala för att rädda tigrarna blir en fråga för förhandling.

Men att frågan nu är uppe på så hög politisk nivå har betydelse, säger Victoria Elias, en av de ansvariga för Världsnaturfonden i Ryssland. En annan förhoppning är att turism ska göra tigrarna mer lönsamma levande än döda.

Imran A. Khan har forskat om den indiska tigern i femton år, men arbetar nu med ekoturism. Han tror inte längre det går att stoppa den illegala jakten med fler poliser och kontrollanter i skogarna. Istället måste folk som lever nära tigern förstå att djuren kan ge goda inkomster, om de får leva kvar, säger han.

Ett politiskt ledarskap för att rädda tigrarna är nödvändigt, och därför står hoppet till att toppmötet i Ryssland nästa månad verkligen ska leda till något konkret, säger Ola Jennersten på svenska Världsnaturfonden.

– Det måste vi tro, det här är sista chansen lite grann. Vi har aldrig haft så få tigrar i världen som vi har i dag, säger Ola Jennersten.