Astronomer spanar in galax rekordlångt borta

1:49 min

För första gången någonsin har astronomer lyckats titta på en oerhört avlägsen och gammal galax, och se hur den såg ut ganska nära universums födelse. Galaxen är det äldsta och mest avlägsna objekt som man någonsin sett.

– Det mest spännande när det gäller den här tiden i universum har vi inte ens börjat titta på. Det här är bara en föraning om vad som kan komma om några år, säger Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms Universitet.

Bilderna från världens största teleskop är ett titthål in i den tid där universum var ungt. Bara att veta var på himlen man ska leta är svårt, varje liten kvadratcentimeter natthimmel döljer tusentals galaxer. Men genom att mäta stjärnljusets färger kan man ta sig fram till goda gissningar vilken galax som ligger längst bort, ju mer rött och infrarött ljus desto mer avlägsen.Utifrån det skenet och hur mycket våglängderna har dragits ut på färden genom rymden kan man mäta hur långt bort den är - avståndet till den här galaxen är ofattbart.

– Hur långt borta är galaxen?

– Den ligger på en rödförskjutning av 8,6. Det betyder att våglängden är 9,6 gånger längre än det ursprungligen var, säger Göran Östlin.

Det blir enklare om man säger att ljuset astronomerna har registrerat lämnade galaxen när universum bara var 600 miljoner år ungt. Nu är universum 14 miljarder år. På den tiden var universum fullt med tjock vätgas som klumpade sig samman och bildade nya stjärnor och galaxer. Det unga stjärnljuset kämpade för att komma igenom vätgasdimman. 

– Och det är väldigt intressant att man har hittat en galax på den sidan av dimman. Det som gör att dimman så småningom försvinner är just att den här typen av galaxer som finns, för det är den ultravlioletta strålningen från sådana här galaxer som skingrar dimman, säger Göran Östlin vid Stockholms Universitet.