Sahlin nöjd efter Afghanistanmötet

1:55 min

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tror att det finns stora möjligheter till en bred uppgörelse om den svenska styrkan i Afghanistan. Det sade hon efter ett möte med statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt.

Mötet mellan Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt avslutades efter knappt en timme. Sahlin var nöjd efteråt.

– Framtiden för den svenska Afghanistanstyrkan bör lösas brett över blockgränsen. Förutsättningarna för en bred sjupartiuppgörelse finns där. Min bedömning efter samtalet i dag är att det är mycket konstruktivt och värt att gå vidare. Jag kommer gå tillbaka till mina vänner i Vänsterpartiet och Miljöpartiet och fortsätta diskussionen med dem, sade Mona Sahlin efter mötet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser likt Mona Sahlin förutsättningar för en bred överenskommelse om Afghanistan.

– Vi har haft inledande och mycket bra samtal med Mona Sahlin och vi ska ha nya i nästa vecka, sade statsministern efter träffen.

Regeringen har tidigare varit ovillig att tala om något slutdatum för insatsen. Men nu talar Fredrik Reinfeldt om att Kabulkonferensen om Afghanistans framtid, som hölls i somras, satte 2014 som slutdatum då afghanerna själva helt vill ta över alla militära styrkor i landet.

Men han understryker att det är säkerhetsläget på marken som är avgörande för ett tillbakadragande av den svenska Afghanistanstyrkan. Övergången till  ett afghanskt ägarskap av Afghanistan ska inte skapa ett maktpolitiskt vakuum.

– Sverige är en del av en internationell solidaritet. Vi kommer när FN kallar. Det är vår förhoppning att det ska vara möjligt i den tidsram man har sagt, 2014. Men det måste avgöras av hur säkerhetsläget ser ut på plats, på marken. Det är en svår process, sade Reinfeldt.

Regeringen ska lägga sitt förslag om förlängningen av den svenska styrkan i Afghanistan den fjärde november. Efter mötet ville Sahlin inte säga något konkret om punkterna där regeringen och de rödgröna partierna har olika uppfattning och på vilket sätt hon och de rödgröna är beredda att ändra sig för att nå en uppgörelse. Men hon konstaterade att alla får vara beredda att rucka på sina uppfattningar.

De rödgröna har exempelvis tidigare krävt att styrkan ska börja dras tillbaka nästa år och avvecklas helt våren 2013, medan regeringen tidigare varit ovillig att tala om något slutdatum. Men Sahlin pekade efter mötet på att Reinfeldt för några dagar sen hänvisade till att Kabulkonferensen om Afghanistans framtid satte 2014 som slutdatum då afghanerna helt vill ta över själva.

– Det var ett mycket bra, mycket konstruktivt bidrag av statsministern, sade Sahlin.

Reinfeldt och Sahlin ska träffas igen i nästa vecka. Går det bra är det möjligt att alla sju partierna på lägre nivå diskuterar detaljerna. Men Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, kräver att alla sju partierna får vara med direkt vid nästa möte för att samtalen ska fortsätta.

Mona Sahlin var våre företrädare för att gå på det här sonderingsmötet. Blir det aktuellt med fortsatta diskussioner, då för vi dem alla tre partier tillsammans med Regeringen, säger Lars Ohly.

Och om Regeringen inte vill det?

– Då blir det inga samtal.


Ekots rapportering om Afghanistanstyrkan: