Tomatsoppa med en klick gott i

Erik Måneld  låter soppan puttra minst en timma och smakar sedan av med så många färska örter han kan. Lär dig laga hans tomatsoppa med en klick gott i.

Tomatsoppa med en klick gott i

En lika bra förrätt som huvudrätt eller kanske till och med efterrätt om man är på det humöret…

4 stora eller 6 små portioner

6 av de där sista röda hemodlade tomaterna
1 dl soltorkade tomater
4 finhackade schalottenlökar
1 msk finhackad ingefära
lite tomatpuré
2 msk olivolja
8 dl god, gärna hemgjord, grönsaksbuljong
lite spiskummin, havssalt och svartpeppar

det lilla goda

1 dl créme fraiche
2 msk gott vitt vin
pyttelite av din grönsaksbuljong
1 dl grovhackad bladpersilja
flingigt salt och svartpeppar

Skala och kärna tomaterna och låt dem puttra lite tillsammans med hackade schalottenlökar, hackad färsk ingefära, en gnutta tomatpuré och olivolja. Tillsätt mild och god (gärna hemkokt) grönsaksbuljong, havssalt, lite spiskummin och nymalen svartpeppar och låt koka på svag värme under lock i minst en timma. Mixa och smaka av med så många färska örter som du kan. Klart.

Blanda ihop det lilla goda och låt det vila i minst en kvart innan du lägger små klickar på toppen av sopptallrikarna.

Servera med ett riktigt gott bröd och, om alla ingredienserna är ekologiska, ett lika gott samvete.

Ha en fantastisk dag!!

Tycker

Erik Måneld