22 oktober 2010

Sarah Bernhardt – den första och största odödliga superstjärnan

I veckans STIL möter vi tidernas första internationella superstjärna, den franska skådespelerskan Sarah Bernhardt (1844-1923), vars namn av många än idag förknippas med teaaaater. Men så låg Sarah Bernhardt i för att sprida sitt namn och rykte under en framgångsrik karriär som varade i nästan sextio år. Hon turnerade inte bara världen runt och orsakade hysteri vart hon än reste, utan putsade även noggrant på sitt rykte som varandes spektakulär och extraordinär. Och det var hon sannerligen.

Sarah Bernhardt var en modern stjärna för en modern tid som växte fram i svallvågorna av industrialismen. Snabbare tåg och båtar möjliggjorde att hon kunde resa runt hela världen ( hon besökte även Sverige) och framträda. Hon var tidigt ute, ja faktiskt först, med att slå sig samman med en PR-man som såg till att pressen fick spektakulära historier att skriva om. Det var förstås inte så svårt. Sarah Bernhard levde ett färgstarkt liv på ett alldeles självklart och naturligt sätt.

I USA, där hon turnerade nio gånger, reste hon runt med egna vagnar på tåget överdådigt inredda med sovrum, vardagsrum och plats för både personal och sitt privata zoo. Hennes privatliv var minst lika omtalat och omskrivet som hennes prestationer på scen, vilket bara eldade på intresset för henne. Och hon var själv suverän på att förstärka –eller rent av hitta på – historier om sig själv. Även idag framstår, åtminstone vissa delar, av hennes liv som samtida. Hon hade full kontroll över sin karriär och sina pengar, och stack aldrig under stol med att hon var en ogift mor till sonen Maurice, tvärtom.

Och någon fejk var hon inte. Sarah Bernhardt var en synnerligen begåvad aktris, om det råder ingen tvekan. Många har vittnat om hur hon trollband publiken genom sin inlevelse och sin röst som lyriskt beskrevs i termer som ”silver” och ”guld” och ”åska och blixtar”. Den brittiske författaren Oscar Wilde blev så till sig att han kallade henne för The Divine Sarah, den gudomliga Sarah, ett uttryck som lever vidare. Och han var inte ensam om att dyrka henne. Även psykoanalysens fader Sigmund Freud föll som en fura och lät hänga upp ett porträtt av henne på sin mottagning.

Hennes liv och karriär fortsätter än idag att fascinera. Sarah – the life of Sarah Bernhardt heter den senaste boken om hennes liv som publicerades för några månader sedan i USA. Vi har ringt upp författaren Robert Gottlieb för att fråga vad som lockade just honom. Vi får även veta mer om illustratören Alphonse Mucha, vars teateraffischer på Sara Bernhardt tapetserades över Paris och stärkte hennes rykte. Bernhardt och Mucha inledde ett slitstarkt och framgångsrikt samarbete som varade i fem år. För ett par år sen curerade den amerikanska konstvetaren Carol Ockman curerade tillsammans med Kenneth E. Silver en uppmärksammad utställning om Sarah Bernhardt på Judiska Museet i New York och vi har pratat med Ockman om bland annat ett ormarmband designat av Mucha för Bernhardt.  

Under senare år valde Sarah Bernhardt att amputera sitt högra ben. Det hindrade henne inte ifrån att uppträda, eller att även fortsättningsvis klä sig flott. Och varför skulle ett handikapp hindra ett modeintresse? Vi har pratat med några som har praktisk erfarenhet av det. I programmet får vi även veta vad som finns i den bakelse som bär namnet ”Sara Bernhardt”.

Veckans gäst är Leif Zern, teaterkritiker på Dagens Nyheter.