Island

Vulkanaskan gav näring

1:29 min

Det är nu ett halvår sedan askmolnet från en isländsk vulkan orsakade kaos i flygtrafiken i stora delar av Europa. Sveriges Radio Norrbotten har besökt en bondgård alldeles vid foten av den berömda vulkanen.

Sveriges Radio Norrbotten har besökt Island ett halvår efter vulkanutbrottet som lamslog stora delar av den europeiska flygtrafiken i våras.

Bondgården Thorvaldseyri som ligger närmast vulkanen Eyjafjallajökull på Islands södra kust, har brukats i tre generationer.

Under några oroliga veckor i våras hotades gården av glödande lava från vulkanutbrottet, och fyra gånger fick familjen evakueras. Bonden Olafur Eggertson är dock lättad idag. En nybyggd skyddsvall hindrade lavan från att översvämma gården och naturen har återhämtat sig otroligt fort.

– I september tog vi in årets tredje grässkörd, skrattar han och borrar ner näsan i ett knippe kraftigt grönt gräs. Askan från vulkanutbrottet har fungerat som näring.

– Den varma och torra sommaren värmde gräsrötterna tillräckligt för att gräset skulle orka växa upp genom det fem centimeter tjocka asklagret som täckte fälten.

Det är ett storslaget landskap han bor i, gården har tillhört familjen i tre generationer. Alldeles vid foten av ett bergsmassiv med flera stora vulkaner, bland dem Eyjafjallajökull, vars topp nu täckts av ett tunt lager snö. Vänder man vulkanerna ryggen glittrar havet bara några hundra meter bort.

Det blåser hårt så vi söker skydd i ett uthus, där Olafur Eggertsson har gjort en liten utställning om vulkanutbrottet. Antalet besökare är många, såväl journalister som turister, alla vill veta hur det var när larmet om vulkanutbrottet kom.

– Vi hade en koffert med kläder färdigpackad vid ytterdörren i flera månader. När telefonsamtalet kom, mitt i natten, var det bara att lämna gården för att söka skydd från askan. Luften var varm och svart av aska. Fönster och ventiler för ladugården tejpades igen, fåren och korna lämnades kvar inne.

– Djuren klarade sig utmärkt, men det tog sex oroliga veckor innan vulkanen lugnade sig och familjen vågade tro att det var över. Geologerna har fortfarande inte sagt att faran för nya utbrott är helt borta, men sista puffen från vulkanen hördes på Islands nationaldag, den 17 juni.

– När vi fick återvända till gården såg det ut som efter Tjernobyl, säger Olafur, allt var svart och dött.

Flygtrafiken kom igång igen, och därmed tappade världen intresset för Eyjafjallajökull. Men för islänningarna började ett gigantiskt saneringsarbete.

Brandkåren och frivilliga kom till Olafurs gård och det tog flera dagar att spola bort det tjocka lagret av aska från hus, fönster, väggar och tak.

Stora bulldozers körde bort 400 ton aska från gårdsplanen. Så småningom gick luften att andas igen, gräset började växa och i slutet av juli släpptes djuren ut på bete.

Naturen har återhämtat sig otroligt fort. Sommaren blev torr och varm, askan fungerade som näring, och i september kunde Olafur ta in årets tredje grässkörd.

Han säger att det var lika bra att utbrottet kom, de hade ju väntat på det i flera år. Nu när de klarat av det ser han positivt på framtiden. Sonen ska ta över gården och därmed bli den fjärde generationen som brukar marken vid Eyjafjallajökulls fot. För nu lär det dröja kanske 200 år till innan nästa utbrott...