Tjetjeniens president dödad i attentat

Uppdaterad 15:30
Den tjetjenske, ryskstödde, presidenten Ahmad Kadyrov dödades på söndagen i ett sprängattentet på en idrottsarena i huvudstaden Grozny. Sammanlagt ska 32 människor ha dödats, rapporterar rysk tv och nyhetsbyrån AFP.

En kraftig sprängladdning, dold i en betongpelare under hedersläktaren på Dynamostadion i Groznyj, detonerade mitt under firandet av Segerdagen.

På läktaren fanns presidenten Ahmad Kadyrov tillsammans med en rad ryska militära dignitärer.

Stort säkerhetspådrag
Segerdagen firas till minne av Sovjets seger över Nazityskland. Trots stort säkerhetspådrag lyckades någon placera ut sprängladdningen.

På läktaren utbröt panik och Kadyrov syntes blodig föras bort av sina säkerhetsvakter.

Motstridiga uppgifter Först kom uppgiften att han dödats, sedan dementerades den. Men vid tretiden rysk tid gick den ryske presidenten Vladimir Putin ut i tv och förklarade att Kadyrov var död. Vid sin sida hade då Putin Kadyrovs son Ramzan, som leder presidentens egen privatmilis och som uppenbarligen brådskande flugits in till Moskva och mötet med Putin.

”En hjälte har dödats den 9:e maj, vår nations helgdag, segerdagen”, sa Putin i tv.

Bevis på oroligt Tjetjenien
Kadyrov var Kremls man som delrepublikens ledare och president sedan oktober 2003. Han och Kreml försökte hävda att normalitet nu råder i Tjetjenien.

Ett uttalande som dagens attentat effektivt sprängde sönder.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se