Oro i Haiti för att koleran ska sprida sig

Hittills har 138 människor i Haiti dött i ett kolerautbrott. Oron är nu stor att koleran ska sprida sig till de stora tältlägren utanför huvudstaden. 1,3 miljoner bor i lägren efter jordbävningskatastrofen i vintras.

I dag besannades farhågorna: Haitiska myndigheter bekräftade att de står inför ett kolerautbrott. Situationen har utvecklats snabbt i det drabbade området norr om port au Prince. Det är bara 48 timmar sedan rapporter började komma in om symptomen som är kräkningar och diaréer. Förutom de döda rapporteras också över 1 500 peroner ha insjuknat .

De lokala skjukvårdsinrättningarna är fullpackade med hjälpsökande. Några berättar att de druckit vatten från en kanal i närheten.

Nu är den stora oron om att koleran ska sprida sig till de väldiga tältlägren runt huvudstaden, säger Rädda barnens Haitichef Gary Shaye:

– Risken för spridning är stor, säger Shaye. Situationen i lägren är eländig och de boende i reser runt i sökande efter bättre platser att bo på.

– Vi försöker nu få fram rent vatten till flera av de boende i lägren och skapar möjligheter för bättre hygien. Det handlar om att få fram tvål för att tvätta händerna, bättre möjligheter för att koka maten samt ordentliga latriner.

Oron för epidemier har varit stor i Haiti ända sedan jordbävningskatastrofen i vintras. Sedan dess saknar 1,3 miljoner människor hem och bor i tältläger.

– Det viktigast nu är att de haitiska myndigheterna och omvärlden arbetar för att skolorna kommer igång för fler barn och att ordentliga bostäder byggs. Det går inte att få igång en fungerande ekonomi i ett samhälle om folk bor i tält på gator och torg, säger Gary Shaye.