Facket: "Bärplockarnas avtal var ogiltigt"

2:07 min

Det löneavtal som ledde till ekonomisk ruin för hundratals vietnamesiska bärplockare i Sverige i somras var godkänt av Migrationsverket. Kommunalarbetarförbundet, som är det fackförbund som ska godkänna de utländska bärplockarnas lönevillkor, hävdar nu att det löneavtal som Migrationsverket godkänt är ogiltigt och aldrig borde ha godkänts.

 |

Därmed borde heller inte de 290 bärplockarna fått resa in i Sverige och arbeta, anser Kommunalarbetarförbundet.

– Så mycket som vi har pratat om det så borde ju en klocka ringa hos dem som säger att det här känns inte riktigt okej, säger Per Holmström på Kommunalarbetarförbundet.

I det dokument som Kommunalarbetarförbundet godkänt är det det svenska bärföretaget som garanterar att plockarna ska få en minimilön på 17 730 kronor i månaden av det vietnamesiska bemanningsföretaget.

Men i avtalet mellan bemanningsföretaget och bärplockarna, ett avtal som facket aldrig fick se, står det något helt annat.

Där står det att bärplockarna ska få 17 730 kronor i månaden, men bara om de plockar minst 95 kilo lingon eller minst 60 kilo blåbär per dag.

Enligt Kommunalarbetarförbundet är det avtalet ogiltigt.

Gunilla Wikström är beslutsfattare på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet:

– Ja, det står ju där att när det gäller blåbär så är det sextio kilo per dag, och när det gäller lingon så är det nittiofem kilo per dag, säger hon.

Som man ska plocka?

– Ja.

Är det tillåtet med ett avtal där lönen är kopplad till hur många kilo bär man plockar?

– Jag kan inte svara på det om det finns kollektivavtal som berör de punkterna, för det är inte vårt specialområde.

Om Migrationsverket var osäkra på om avtalet var giltigt eller inte, hade man kunnat höra av sig till oss, säger Per Holmström på Kommunalarbetarförbundet:

– Jag kan ju säga att det skulle förvåna mig om de trodde att det var så. Och det minsta man kan i sådana fall begära är att de hörde av sig till oss och frågade om det var okej, säger han.

Har de gjort det i det här fallet?

– Nej, inte vad jag vet. Då hade ju vi sagt nej. Då hade vi sagt att det är inte okej.

Sveriges Radio har pratat med många av de bärplockare som nu återvänt till Vietnam. Ingen av dem fick någon lön i Sverige, och de har nu skulder på mellan 15 000 och 25 000 kronor. I Vietnam motsvarar det flera årslöner.