Dagens gäst

"Det såg häftigt ut med en dramatenstjärna på löpen"

21 min

Örjan Ramberg har synts på scen och filmdukar i över 30 år. Han hade planer på en musikkarriär men det blev teater och film istället.

I våras medverkade han i Hantverkarna på Dramaten och nu är han aktuell med Stormen, Shakespeares sagospel på samma scen.

Örjan Ramberg är dagens gäst i P4 Extra och berättar om hur det var att vara rubrikernas man och "The bad boy" under sin tid i offentligheten.

-Är du med i något en gång så är du fast sedan, för folk vill ha det så och då går det inte att ändra på berättar skådespelaren i P4 Extra.

Med över 30 år på teatern och med Dramaten som främsta arbetsplats har Örjan Ramberg levt ett speciellt liv i offentligheten.

Rubrikernas man

Men situationen trissades upp för Ramberg på grund av att han var tillsammans med kända kvinnor, som bland andra skådespelarna Eva Fröling och Lena Olin.

Det skrevs bland annat om "Dramatenstjärnan som hamnat i bråk" och det florerade många rykten om att Ramberg slagits både på krogen och hemma.

I P4 Extra berättar skådespelaren att många av de rubriker som dök upp under skådespelarens tid i rampljuset var osanna.

-Tidningarna gör så förskräckligt stora saker av mycket som inte har med sanningen att göra. Jag tror att de tyckte att det såg häftigt ut på löpsedlarna med "Dramatenstjärna i rubriken".

Örjan håller koll på publiken

Ramberg berättar om hur han fått handskas med publik som både hostar och kräks under föreställningarna.

Under en föreställning så utbröt det en gång ett hostkrig mellan skådespelaren själv och ett gäng skolklassungdomar.

-Självklart att folk måste få hosta när de är på teater men det här var skolungdomar som satt och spelade på sina mobiltelefoner och då sa jag att de skulle stänga av, berättar Örjan.

Ungdomarna började hosta demonstrativt och för att få tyst på hostkriget så bjöd Örjan Ramberg till sist upp den killen som betedde sig värst på scenen och frågade om han ville ha ett glas vatten.

-Det ville han sedermera inte och därefter kunde föreställningen fortlöpa utan störande moment, berättar Örjan Ramberg för Lotta Bromé i P4 Extra.

Sedan har jag varit med om en lite värre historia med en gammal man som kräktes men det var ju inte med meningen, berättar skådespelaren i programmet.