Serbien ett litet steg närmare EU

2:25 min

Serbien tog i dag ett litet steg mot ett medlemskap i europeiska unionen, genom att EU:s utrikesministrar formellt har skickat Serbiens ansökan vidare till kommissionen. Beslutet borde ha fattats för över ett halvår sedan, säger utrikesminister Carl Bildt.

Men det krävdes hårda förhandlingar för att få Nederländerna att gå med på att öppna dörren för Serbien.

– Här hade vi en diskussion ända in i det sista, med Holland på den ena kanten och Sverige på den andra. Där insisterade vi på lite mer positiva tongångar i alla fall i förhållande till dem som holländarna ville ha. Det slutade med en kompromiss, säger Carl Bildt.

Vad var det som fick holländarna att ge med sig till slut?

– Man kan ju inte vara motvalskärring hur länge som helst i det europeiska samarbetet. Men det är klart att jag är oroad över att vi nu får en regering i Holland som kan riskera att bromsa olika delar av utvidgningspolitiken. Titta på deras regeringsbildning, så finns det anledning till frågetecken.

Knuten kring Serbiens EU-ansökan handlar till stor del om den nederländska förnedringen i Srebrenica 1995. Där misslyckades holländska FN-trupper att förhindra den stora massakern av tusentals bosnier. Så länge den ansvarige generalen Ratko Mladic är på fri fot har den nederländska regeringen, fram till i dag, sagt nej till ens en antydan om framtida EU-medlemskap för Serbien.

Nu har man alltså backat en aning, mot löftet att kravet kvarstår på Serbien att anhålla och utlämna misstänkta krigsförbytare till tribunalen i Haag.

Dagens beslut betyder att EU-kommissionen nu kan börja sin genomlysning av Serbiens snart ett år gamla EU-ansökan. Det kan om kanske ett år leda till ett beslut om formella medlemskapsförhandlingar för Serbien, även om ett eventuellt verkligt medlemskap ligger många år framåt i tiden.

Och Carl Bildt poängterar att den nuvarande serbiska regeringen faktiskt har visat resultat av sin jakt på misstänkta krigsförbrytare.

– Det finns ingen garanti för att det alltid lyckas, men de grävde upp Karadzic i alla fall, och skickade honom med omedelbar sändning till Haag.