Svenska trupper i Afghanistan

Både Sahlin och Reinfeldt tror på uppgörelse

2:01 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger efter ett möte i dag att de tror att det går att nå en blocköverskridande överenskommelse om svensk trupp i Afghanistan. Men Vänsterpartiets ledare Lars Ohly är inte lika optimistisk.

– Jag tror att det är bra att inte vara så optimistisk förrän man verkligen har grund för det i form av konkreta ställningstaganden som vi ser är möjliga att ligga till grund för en överenskommelse, och det har vi ännu inte sett, säger Lars Ohly.

Alla inblandade är fortfarande hemlighetsfulla om vad som egentligen diskuterades på mötet i förmiddags. Men partiernas grundinställningar är väl kända.

De rödgröna partierna vill att svenska soldater ska börja lämna Afghanistan 2011 och att den militära styrkan ska vara helt avvecklad två år senare.

Regeringen hänvisar till den internationella uppgörelse som finns, nämligen att alla militära trupper ska ha lämnat Afghanistan 2014.

Efter mötet i förmiddags var alltså både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin optimistiska om möjligheterna att nå en överenskommelse.

– Jag bedömer att det här ska kunna gå att föra samman, säger Fredrik Reinfeldt.

– Jag har gott hopp om att vi kan ha en uppgörelse under nästa vecka, säger Mona Sahlin.

Efter mötet i förmiddags informerade hon de andra samarbetspartierna.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger till Ekot att han vill ha regeringens ståndpunkt skriftligt innan han kan ta ställning till om det är aktuellt med regelrätta förhandlingar.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly är alltså också skeptisk. Han säger att de andra rödgröna partierna inte kan göra upp utan Vänsterpartiet.

– Vi tre har varit överens om att vi går in i de här samtalen alla tre, som rödgröna partier. För att det ska bli några diskussioner och förhandlingar ska alla tre vara med, säger han.

Efter valet fanns det fyra frågor som de rödgröna partierna ville hålla fast vid, trots valförlusten.

Den svenska truppen i Afghanistan är den sista av de frågorna som avgörs. Sedan kommer det rödgröna samarbetet att bli lösare, sa Mona Sahlin i dag.

– Formen för det rödgröna, som det såg ut fram till valet, gör en paus. Men umgänget och utvecklandet av politiken fortsätter, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.