dödsfall

Hans Arnold är död

1:01 min

Den schweizisk-svenske konstnären och illustratören Hans Arnold avled i måndags efter en lång tids sjukdom. Han blev 85 år gammal. 
   

Hans Arnold kom till Sverige 1948 och har arbetat som illustratör i en rad dags- och veckotidningar. Mest kända är hans sago- och ungdomsböcker, Bland tomtar och troll, Allra käraste syster och Jag är en varulvsunge.

Hans Arnold föddes i Sursee i Schweiz 1925 och fick sina första framgångar som tecknare när han sålde karikatyrer föreställande sina stränga lärare till sina klasskamrater.

I slutet av 30-talet utbildade han sig vid Konstfack i Luzern och 1948 kom han till Sverige och blev snart illustratör för Svenska dagbladet. 
   Han var verksam som illustratör i en mängd olika tidningar. I veckorevyn tecknade han populära Veckans Chock under åren 1954 – 1979 

Hans Arnolds första utställning  i Sverige var 1959 på galleri Färg och form och sedan dess har han ställt ut ibland flera gånger om året.
Mest känd är han kanske för det blå omslaget till Abbas greatest hits från 1975.

Kulturnytts Sofia Olsson om Hans Arnold:

Många minns nog Hans Arnolds ganska surrealistiska skräckbilder, med figurer som fina damen som går omkring med sitt huvud i en barnvagn, och alla de monster som var roliga, älskvärda och läskiga på samma gång.

För egen del är det Hans Arnolds sagobilder som dröjer sig kvar. När han skapade för barn väjde han inte heller för det obehagliga, som i Astrid Lindgrens Allra käraste syster, där bildernas förföriska gullighet, i underbar färgskala, alltid har en skugga av sorg och skräck. Det är mystiska bilder som man även som vuxen, tittar på med skräckblandad förtjusning. Om och om igen.

Jag tackar Hans Arnold för att min barndoms monster under sängen iallafall hade stor charm.

Sofia Olsson, SR Kulturnytt
sofia.olsson@sr.se