Laktosfria mejeriprodukter en riktig kassako

2:41 min

Laktosfritt har blivit en storsäljare för mejeribranschen. Både utbudet och efterfrågan växer, trots högre priser än på vanliga mjölkprodukter, och försäljningen närmar sig miljardstrecket.

Sara Thyrén är en av dem som letar laktosfritt.

– Jag har en dotter som är lite känslig mot mjölk, så hon använder de produkterna.

Vad säger du om utbudet i dag?

– Jag tycker att det är väldigt bra. Det har ökat otroligt snabbt faktiskt.

Samtidigt är det ofta lite dyrare.

– Ja det är det, men det är värt det, säger Sara Thyrén.

Mjölk, yoghurt, creme fraiche, gräddfil: de laktosfria alternativen i mejeridisken blir allt fler i takt med att efterfrågan också ökar, säger Martin Hamrin som är mejeriansvarig på en stormarknad i Jönköping.

– Det vi märker av är en ökad efterfrågan hos konsumenten. Det behöver inte bara vara en laktosintolerant konsument utan även en konsument som känner att den vill ha ett bättre välbefinnande och mår lite bättre av att köpa dessa produkter, säger Martin Hamrin.

Bakom den snabba ökningen av det laktosfria ligger de senaste årens uppmärksamhet kring sambandet mellan mycket mjölkdrickande och magproblem, även om bara någonstans runt 5 procent av svenskarna räknas som rent laktosintoleranta.

Det behöver alltså inte vara fler som har blivit känsliga, utan helt enkelt mer fokus på frågan samtidigt som alternativen blivit betydligt bättre. För mejerierna innebär det en helt ny marknad där man kan locka kunder som annars hade avstått från mjölk.

– När vi tittar några år framåt tror vi att det här är den del av mejerimarknaden som kommer att växa absolut snabbast, i takt med att vi kommer med ännu fler produkter, säger Christer Åberg, chef för Arla Sverige.

Mellan 2008 och 2009 ökade försäljningen av helt laktosfria mejeriprodukter med runt 50 procent, och uppgår nu tillsammans med låglaktosprodukterna till nästan 900 miljoner kronor räknat på årsbasis.

Finska Valio var tidigt ute, Arla storsatsar i dag, Skånemejerier finns med och Milko uppger att man sneglar på marknaden. Samtidigt som mejerierna ser möjligheter så får kunderna betala mer för det laktosfria.

– Det är en dyrare produkt om man jämför med vanlig mjölk, men många av de här konsumenterna har ju valt bort mejeriavdelningen för helt andra avdelningar och då är min uppfattning att den här produkten inte är dyrare än vad man har haft för alternativ utanför mejeriavdelningen.

Man ska då inte se det som en lyxprodukt, att många av de här kanske inte skulle behöva välja de här produkterna egentligen?

– Alla väljer ju inte laktosfritt av medicinska skäl, men jag tycker absolut inte att det är en lyxprodukt. Det är definitivt en åtkomlig produkt prismässigt också och det är bra smak på produkterna. De konsumenter som vill ha en extra trygghet när det gäller laktosfritt har i dag ett mycket bättre sortiment att välja på, säger Christer Åberg, Sverigechef på Arla.