Möjligt att minska fattigdom och artutrotning samtidigt

1:31 min

En femtedel av jordens ryggradsdjur hotas mer eller mindre akut av utrotning, enligt en studie som publiceras i tidskriften Science på nätet. Men det skulle ha sett ännu värre ut om man inte infört reservat, bekämpat tjuvjakt och avskaffat farliga kemikalier, visar studien också. Satsningar på biologisk mångfald kan också öka välståndet i fattiga länder. Det visar en vetenskaplig genomgång av den amerikanska miljöorganisationen inför FN-toppmötet i Nagoya.

Vad spelar det för roll om den lilla gula Kihansipaddan, som bara lever i dimman som blir av Kihansiflodens vattenfall, finns kvar, om folket i Tanzania faktiskt behöver bygga ett kraftverk i floden så att barnen kan läsa läxor även efter solens nedgång?

När politiker han begränsade resurser prioriteras inte frågorna om biologisk mångfald, men det finns allt fler bevis för att mångfalden och fattigdomsbekämpningen kan gynna varandra. Det säger den amerikanske ekonomen Craig Leisher på miljöorganisationen Nature Conservancy.

- Det finns vinn-vinn-situationer med åtgärder för ökad biodiversitet. Vi kan både hjälpa natur och människor genom att styra resurser bättre, säger Craig Leisher.

Ett lyckat exempel är marina reservat där fiske förbjudits för att ge bestånden en möjlighet att reproducera sig och växa sig stora i fred. Om reservaten är lagom stora och fiskarna har tillgång till marknader för sin fångst, kan ett marint reservat öka fiskarnas fångster så att hela samhället dras med i välståndet, enligt Craig Leishers studie.

- Det är ofta tillräckligt för att minska fattigdomen för en lokalbefolkning. Ett lokalsamhälle där man satsat på ett marint reservat hade dubbelt så hög inkomstnivå, som ett liknande samhälle där man inte gjort det, enligt Craig Leisher på den amerikanska miljöorganisationen Nature Conservancy.