Merkel skakas om av kontroversiellt bygge

1:47 min

I Tyskland rycker turbulensen kring bygget av en ny järnvägsstation i Stuttgart allt närmare förbundskansler Angela Merkel och hennes parti CDU. I går kväll närmade sig protesterna också bokstavligt när flera hundra demonstranter från Stuttgart anlände till Berlin.

– Det här är ett kraftprov, Angela Merkels regering har en majoritet i parlamentet men de har inte längre folket bakom sig, säger Henning Zierock som är den som har ansökt om demonstrationstillstånd för hundratalet tillresta stuttgart-bor.

Demonstranterna tycker att de 70 miljarder kronor som bygget kostar behövs på annat håll och att den nuvarande k-märkta stationen duger gott, men förbundskansler Angela Merkel har satsat sin prestige i bygget och har sagt att om inte stationen uppförs då är de stora projektens tid förbi i Tyskland.

Angela Merkel har tidigare anklagats för att inte ta ställning i kontroverser men frågan är om hon visste vad gav sig in på när hon la in tyngd bakom just det här.

Det enorma folkliga motståndet har tagit politikerna på sängen, demonstrationerna i Stuttgart har den senaste tiden samlat uppemot 100 000 människor. Och många tillhör Angela Merkels tidigare kärnväljare, i opinionsmätningarna sjunker följaktligen hennes konservativa CDU som en sten.

Redan i mars val är det val i delstaten Baden Württemberg, där Stuttgart ligger. CDU har styrt delstaten i 57 år, och förlorar partiet där nu är det en ordentlig skopa vatten på kvarnen för de som vill se en ny frontfigur för den konservativa unionen. Den unge, högadlige försvarsministern Karl-Theodor zu Guttenberg må själv avfärda spekulationerna om att han är ämnad att ta över som "skitsnack", men hans popularitet överglänser numera vida Angela Merkels.