utrikes | krönika

Tyskarna funderar över det tyska

1:54 min

Sedan slutet av sommaren rasar en hätsk debatt om invandrare och integration i Tyskland. Den utlöstes av boken Tyskland avskaffar sig självt skriven av den dåvarande ledamoten i tyska centralbanken, Thilo Sarrazin, och har sedan dess dragit med sig både politiker och kulturetablissemang. Men även om debatten just nu förs mer högljutt än på länge så är den inte ny. Tidningen Die Zeit skriver att tyskarna helt enkelt inte kan låta bli den här diskussionen.

Tyskarna måste ständigt fråga sig vad som är tyskt. De kan inte annat och kommer att göra så till sina dagars ände, skriver Thomas Assheuer i die Zeit och citerar därmed Friedrich Nietzsche.

Men några av de senaste inslagen i debatten kring det som kallas för den tyska ledkulturen går djupare än tidigare, den här gången bjuder debatten inte in utan den hotar, den häller olja på elden för att värma sig vid brasa, skriver tidningen, och syftar särskilt på partiledaren för det konservativa bayerska CSU.
   Horst Seehofer gör inte som systerpartiets ledare Angela Merkel och nöjer sig med att dödförklara flummigt multikultitänk utan han insinuerar att Tyskland borde införa invandringsstopp för araber och turkar.

I samma tidning skriver författaren David Hugendick att debatten om en tysk ledkultur för många var obehaglig redan för tio år sedan, då liksom nu siktar den på ett märkligt inre känsla av kultur, historia och religion som medborgarna ska bekänna sig till, och inte till grundlagen.
   Det tänks inte längre efter, det känns efter, det är känslotyskarnas återkomst, skriver die Zeit.

Men i tidningen Tagesspiegel ifrågasätter författaren Monika Maron president Christan WUlffs tal i sambande med 20-årsjubileet av återföreningen, då han sa att islam tillhör tyskland. Den som tolkar koranen bokstavligt är inte en del av vår kultur, skriver hon. Och i tidningen Frankfurter Allgemeine tackar professor Erich Weede Thilo Sarrazin. Tyskarnas låga födelsetal i kombination med en generös invandringspolitik och välfärdsstat är inte ett hållbart recept på sikt. Tacka Sarrazin för att han till skillnad från tyska politiker analyserar den konflikten, skriver Erich Weede.

Caroline Salzinger för Kulturnytt i Berlin
kulturnytt@sr.se