Skolverket kritisk till livskunskap

1:28 min

Flera av länet skolor har ämnet livskunskap på schemat. Men Skolverket är kritisk till metoderna eftersom det inte finns någon vetenskaplig forskning att de verkligen fungerar.

Ämnet livskunskap finns numer på schemat i flera av länets skolor. Syftet med ämnet är att förebygga psykisk ohälsa hos eleverna genom olika metoder och övningar. Men det finns inga bevis för att metoderna verkligen fungerar. Det anser Skolverket som granskat den vetenskapliga forskningen bakom de vanligaste metoderna i ämnet livskunskap.

– Ganska få av de här metoderna har vetenskapligt stöd för att de verkligen har effekt, alltså att de förebygger psykisk ohälsa hos barn, säger psykologen Ann-Charlotte Smedler.

Livskunskap är ett relativt nytt ämne på länets skolor. Tanken med ämnet är att genom samtal och övningar motverka bland annat mobbning.

Erbjuder paketlösningar
För att underlätta för lärarna har många skolor valt att köpa in både utbildning, metod och kurslitteratur i ämnet. Flera företag erbjuder nu färdiga paket i livskunskap och trots att det finns ett stort antal metoder så varnar nu Skolverket för att de flesta metoder inte har någon bevisad effekt.

– Det finns ett 20-tal olika program som används i skolorna, säger Peter Östlund som är undervisningsråd på Skolverket.

Kommersiella intressen
Peter Östlund konstaterar att det numera har skapats en kommersiell marknad av olika metoder som alla lovar att förebygga psykisk ohälsa hos barn.

– Många av de här programmen som används i skolorna saluförs av programföreträdare som talar väl för varan. Många gånger finns det kommersiella intressen också, man tjänar pengar på att utbilda i programmen och man säljer läromedel men de flesta av de här programmen är överhuvudtaget inte utvärderade, säger Peter Östlund.

Fernando Arias
fernando.arias@sr.se