Klang! Måndag 1 november

-Min musikaliska röst ryms inom en bra frasering

Vad är ett eget uttryck, en egen röst i musiken?
Unge cellisten Jakob Koranyi har fått en rad utmärkelser och lovordats för sin vackra celloton och tekniska behärskning. I år debuterar han i Lincoln Center i New York och turnerar i USA.

– Min musikaliska röst ryms inom en bra frasering vid en lyckad konsert. Rösten är separerad från det intellektuella arbetet när jag övar, förklarar Koranyi.

Cellon förknippas ofta med melankoli och innerlighet.

– Ja, mörkret tilltalar mig mer än ljuset i musiken. Min röst har en mer inåtvänd än utåtriktad musikalitet och det är lätt att spela Schubert men svårare med Beethoven, berättar Jakob Koranyi.

***

Tonsättaren Marie Samuelsson har en lång verklista och spelas av de största svenska symfoniorkestrarna. Hon komponerar nu en opera med libretto av författaren Kerstin Ekman.

– Min egen musikaliska röst byggs upp genom idogt arbete, musikstycke för musikstycke. Min musik är ordlösa samtal mellan människa och natur, människa och stad, människa och liv. Rit och nutid samsas och tidskänslan är central. Musiken får en fysisk direkthet, liksom rockmusik, säger tonsättaren Marie Samuelsson, som spelade och sjöng i det legendariska bandet Elegi på 80-talet.

– Det gäller att vara modig och inte ge efter för kritik eller andras åsikter. Hellre då köra på än mer med det egna uttrycket, tipsar Marie Samuelsson.

***

Kontrabasisten Mattias Hjort är ansvarig för Jazz- och improvisationsutbildningen vid Malmö Musikhögskola. Han ser sig som en trädgårdsmästare, vars uppgift är att ge näring och stöd åt varje student, varje individ, för att hon/han skall nå sitt musikaliska mål och finna sitt eget uttryck i musiken.

– Härmande och tävlan kan vara en motkraft mot att utveckla en unik, egen musikalisk röst, säger Mattias Hjort. Att söka inspiration är däremot oerhört viktigt.

– Studenten bejakar sin egen musikaliska röst, och blir samtidigt medveten om mångfalden av andras uttryck. Musicerandet blir ett samtal, förklarar Mattias Hjort.

Manus och produktion: Birgitta Tollan.