Kiruna

Sameby motsätter sig markköp

Gábna sameby vill inte att Kiruna showroom, som bygger ett spektakulärt hotell, ska få köpa loss statens mark på Luossavaara. Det kan fördröja bygget ytterligare.

Just nu står byggandet av ett hotell på Luossavaaras topp i Kiruna helt still. Och det fortsätter att möta på motstånd. Kiruna showroom, som består av ett antal företagare, har sedan det första spadtaget i augusti 2007 haft problem med finansieringen.

Företaget vill därför ta lån med hotellet som säkerhet, men då krävs det att man får loss marken från staten.

- Ingen får ju låna på ofri grund, säger Urban Kalla som är med i företagsgruppen.

Men länsstyrelsens rennäringsdelegation har i början av oktober i år beslutat att avslå företagets ansökan om markupplåtelse med tomträtt.

- Vi har gjort en samlad bedömning utifrån rennäringslagen, säger Maria Grahn vid länsstyrelsen.

Eventuell överklagan måste i så fall göras hos Jordbruksdepartementet.

Kiruna showroom har också ansökt om att få köpa loss marken. Den ansökan har skickats till Statens fastighetsverk. Dit ska länsstyrelsen yttra sig efter att ha tagit in synpunkter av kommunen och samebyn.

Men samebyn har i alla fall redan bestämt sig. Lars-Erik Kuhmunen, ordförande i Gábna sameby, förklarar varför man inte vill att marken friköps.

- Det finns en riksintresseklassad flyttled precis i närheten. Den används av varje vintergrupp, säger han.

Han menar att stängsel inte räcker till som skydd för samebyns verksamhet i området. Dessutom ser man långsiktigt på saken.

- Om marken blir friköpt så vet vi inte vad som sker i framtiden. Tänk om till exempel ett utländskt företag tar över marken sen, vad händer då? Då kan vi inte göra någonting, säger Lars-Erik Kuhmunen.

Huruvida det blir ett färdigt hotell eller inte återstår alltså att se.

- Så länge markfrågan inte har gått att lösa, så går det inte att förverkliga bygget. I sämsta fall blir det inget av det här. Men ännu är det ingen som har gett upp, säger Urban Kalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio