STAARE

Alla ska kunna samiska

Alla samer ska kunna tala, läsa och skriva samiska. Det är ett av fem mål som Sametinget har fastställt för språkarbetet. Samer ska också kunna få 40.000 kronor i studiebidrag för att läsa samiska på universitet eller högskola.

Språkkommittén har till plenum lämnat ett förslag om hur Sametinget ska jobba vidare med att stärka det samiska språket. Förslaget innehåller fem mål för språkarbetet, som plenum antog, ett annat av målen är att alla samer ska kunna använda sig av samiska inom alla samhällsområden, framförallt inom det traditionella samiska området.

Enligt beslutet ska Sametinget med hjälp av statsbidrag rekrytera samer till högre utbildning i samiska. Tanken är att den som vill läsa samiska på universitet eller högskola ska kunna få 40.000 kronor per termin i bidrag.

Plenum beslutade också i enlighet med styrelsens förslag, att avsätta en halv miljon kronor till sametingspartierna nästa år. Pengarna ska användas till att ge sametingsledamöterna utbildning i samiska. Det är dock inte klart ännu om Sametinget får använda pengar från minoritetsanslaget till det här ändamålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio