Ändringar i EU-fördraget ska utredas

1:59 min

EU ska se över det fördrag som styr hur unionen ska fungera. Efter tuffa förhandlingar beslutade EU-ländernas stats- och regeringschefer i natt att man ska utreda begränsade fördragsändringar.

Enligt EU:s valde ordförande Herman van Rompuy är målet att kunna inrätta en permanent räddningsfond för krisande länder.

För att få den permanenta krismekanismen eller räddningsfonden på plats krävs en begränsad ändring, ett begränsat tillägg till EU:s fördrag, sa Herman van Rompuy vid halv två i natt. EU:s toppmöte slutade mer än tre timmar senare än beräknat.

Men fördragsändringen är en svår nöt att knäcka, inte minst mot bakgrund av att det tog åtta år av förhandlingar för att få det nuvarande fördraget på plats.

Det är Tyskland som har krävt en förändring av EU:s fördrag, dels för att få till stånd en permanent räddningsfond för EU-länder i kris, men dels också för att man ska kunna dra in rösträtten för ett EU-land som bryter mot EU:s budgetregler.

Inför mötet kallades det förslaget "oacceptabelt" av EU-tungviktare som kommissionsordförande Barroso och av eurozonens ordförande Jean-Claude Juncker. Men gårdagskvällens och nattens förhandlingar ledde till att även rösträttsfrågan nu ska utredas av EU-ordförande van Rompuy.

Fast statsminister Fredrik Reinfeldt poängterar att den indragna rösträtten bara gäller euroländer och bara i väldigt speciella fall.

– Den betonar väldigt tydligt att den är EMU-relaterad och att det som ska utgöra risk för att använda detta är att stabiliteten i hela eurozonen hotas av ett enskilt medlemsland, säger Fredrik Reinfeldt.

Statsministern sa också att han kan tänka sig en mindre fördragsändring, en ändring som han anser kan vara viktig för att stabilisera EU-ländernas ekonomi.

EU-ordförande van Rompuy får nu fram till december på sig att utreda ett ändrat fördrag. Tanken är att förändringarna ska kunna finnas på plats till sommaren.