Sametingsplenum

Nytt bidrag motiverar till studier i samiska

Sametinget har beslutat att bidra ekonomsikt så att fler ska kunna läsa samiska på högskolenivå. 
– Det är motiverande med bidrag för att läsa samiska. Det är tungt om man ska behöva ta studielån, säger Ida Ljungberg som studerar sydsamiska.

De som vill läsa samiska på högre nivå kan själva få betala sin utbildningen, eftersom det finns begränsningar i hur länge man kan få studiemedel. Från CSN för man studiebidrag och studielån. Men det finns gränser för hur mycket man kan få. Högre kurser ska avklaras på 240 veckor om man vill ha CSN:s stöd.

En miljon kronor ska nu uppmuntra folk att läsa samiska på akademisk nivå. Det beslöt Sametinget i torsdag. Pengarna tar de ur minoritetsspråksmedlen, berättar språkkommitténs ordförande.

Skulle inte de pengarna gå till andra ändamål?
– I någon mån är de bundna till tjänster och annat. En stor del av dem går till kommuner så att de kan jobba med samiskan. Men vi hoppas att vi kan sätta en del av dessa medel på det här också, säger Per Mikael Utsi, språkkommitténs ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio