Riksdagen

Dubbel jakträtt åter i riksdagen

1:32 min

Frågan om dubbel jakträtt i fjällen är åter på tapeten. Både moderata och socialdemokratiska riksdagsledamöter har lämnat in motioner i frågan.

Den så kallade dubbelregisteringen av jakten innebär att samebyar och övriga jaktlag kan jaga inom samma områden.
Detta är ett system som kritiserats hårt, framförallt från jägarorganisationer som pekar på säkerhetsrisker med flera jaktlag inom samma områden.
Socialdemokraten Helén Pettersson i Umeå är med sina partikamrater inne på samma linje och vill därför att regeringen ser över hur dubbelregistreringen kan tas bort.
- Det medför konflikter på vissa ställen och en del upplever att det är riskabelt om de inte om det är fler ute och jagar, säger Helén Pettersson.

I våras la regeringen fram ett förslag om ny älgförvaltning - men frågan om dubbelregistreringen fanns inte med.
Helén Pettersson är kritisk.
- Man har stora resurser på departementet men har inte ens tittat på frågan för att lägga fram ett förslag. Vi har inte heller några egna förslag men vi har inga resurser att tillsätta några utredningar.
Även de moderata riksdagsledamöterna Krister Hammarberg Elisabeth Björnsdotter Rahm är kritiska och menar att dubbelregistreringen försvårar älgförvaltningen.
De föreslår också i en motion att systemet avskaffas och att älgjaktsområdet registreras på markägaren - därefter får samebymedlemmar ingå antingen i övriga jaklag eller så undantas vissa områden för samebyarna.


Men moderaten Bengt-Anders Johansson som är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott menar att frågan inte är så lätt att hantera när rättsläget är oklart.
- Jakträtten har ju likställts hitintills och det kan skapa bekymmer.
Hur ska man lösa detta då?
- Det återstår att se. Jag har inga lösningar men för alla parter vore det bra om man kunde renodla det hela, säger Bengt-Anders Johansson.
Måste samebyarna eller markägarna ge upp sin jakträtt?
- Det kan bli så. Eller så delar man det på ett annat sätt.
Riksdagen ska behandla frågan om ett ny älgförvaltning i november och det är i dagsläget oklart vilket gehör Socialdemokraterna har för sitt förslag om att se över dubbelregistreringen.
Övriga röd-gröna partier och Sverigedemokraterna har inte lagt fram några egna förslag i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio