Sametinget

Samebymedlemskap

Sametinget beslutade igår att en same som äger minst en ren som betar inom samebyns område, är medlem i samebyn.

Allt enligt en motion från partiet Samernas ledamot Lars-Jonas Johansson. Plenums beslut var inte enigt utan fick avgöras genom omröstning - där Johanssons förslag vann mot styrelsens med bara två röster 16 mot 14
- Rennäringslagen ska tolkas så som den är tänkt att tolkas, inte så som det passar bäst för tillfället, säger Lars Jonas Johansson.
Frågan här handlar om medlemskap i sameby, som regleras i rennäringslagens 11.e paragraf. Johanssons syfte med motionen var att få Sametinget att i ett plenumsbeslut uttala hur lagen ska tolkas.

Styrelsen hade föreslagit att överlämna motionen till sametingets arbetsgrupp Siidajuogus, som just nu gör en översyn av rennäringslagen, och som ska komma med ett förslag på hur den kan förändras för att fler ska kunna bli samebymedlemmar. Men under sittande plenum ändrade sig jakt och fiskesamernas styrelseledamot Håkan Jonsson sig och stödde istället Lars Jonas Johanssons förslag.
- När man hör Ingrid Inga och de övriga om vilket motståndare de är, då insåg jag att den vägen kanske inte öppnas utan här gäller det att ta varje steg framåt, säger Håkan Jonsson.

Ingrid Inga är du motståndare till förändringar?
-
Definitivt inte, vi är alla partier i sametinget för en öppen sameby. Men vi måste följa ett regelverk, sametingets styrelse och sametingets tjänstemän ska följa rennäringslagen, säger Ingrid Inga styrelseordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio