recension | litteratur

Kriget kastar fortfarande sin skugga över Tyskland

3:41 min

Författaren Uwe Timm rosades i Sverige och i många andra länder för sin roman Upptäckten av currywursten som kom förra året. Det är en kärlekshistoria som utspelar sig under de sista dagarna av andra världskriget och kriget är också högst närvarande i Uwe Timms biografiska I skuggan av min bror. Även den finns nu översättning av Jörn Lindskog.

En av dom första gångerna jag var i Tyskland, det var någon gång i slutet på sjuttiotalet, Västtyskland, hette landet på den tiden, fick jag en påminnelse om hur livet plötsligt kan förändras. Det var på en badstrand. En äldre man hade knäppt av sig sin benprotes och med hjälp av kryckor hoppade han ner i vattnet. Kvar på stranden stod den lårhöga benprotesen som just en påminnelse, ett upprätt utropstecken!

Minnet dyker upp igen när jag läser I skuggan av min bror. Det är en självbiografisk berättelse. I september 1943 såras Karl-Heinz, som brodern heter, allvarligt vid fronten att båda benen måste amputeras. En knapp månad senare är han död, bara nitton år gammal. I skuggan av min bror är en ohygglig bok. Ohygglig därför att den berättar sanningen, ohygglig för att sanningen kan läsas som en skönlitterär berättelse.

Uwe Timm närmar sig ämnet, brodern, med stor försiktighet. Han tvekar, har påbörjat arbetet många gånger förr men alltid fastnat på samma ställe. Först när alla är döda, fadern, modern,systern, kan han berätta om brodern; Karl Heinz, den högt älskade sonen, den känslige pojken, ofta sjuklig som barn, som gärna drog sig undan för att läsa, liksom "försvann", för att sedan lika plötsligt dyka upp igen, och som tidigt slipades till att bli en modig soldat.

Mest av allt är Uwe Timm rädd för att hitta bevis för illgärningar mot civila, att Karl Heinz, den tappre och anständige soldaten, ska ha hjälpt till att hålla igång det industriella massmordet på judar, kommunister och romer. Karl-Heinz ingick i Hitlers elitförband, den så kallade Totenkopfdivisionen inom Waffen SS.
   Det huvudsakliga underlag Uwe Timm har för sin berättelse är broderns brev till föräldrarna och hansdagbok. Breven och dagboken har modern bevarat i 60 år i en byrålåda, tillsammans med den tvål hon brukade använda.

Författaren Uwe Timm tillhör efterkrigsgenerationen, den så kallade förlorade generationen, som ifrågasatte och revolterade. I skuggan av min bror är också en uppgörelse med föräldragenerationen och med fadern och hans herrementalitet. Uwe Timm påpekar att den ursprungliga betydelsen av Tyskland är Thiot, som betyder folk och påminner om att Hitlers närmaste män, officerarna, var bildade människor som sökte livsrum, lebensraum. Man ville berika sig; laxen från Norge, smöret från Danmark och lyxen med champagnen och sidenstrumpor från Frankrike, för att inte tala om Ukrainas bördiga åkrar.
   Och när man talar om Karl Heinz i familjen är det inte skulden som det pratas om utan saknaden efter sonen.

Här finns också minnena från efterkrigstidens Västtyskland; förnedringen; lyfta på hatten inför ammisarna, ruinerna, svartabörshajarnas, fixarnas tidevarv, nyrikedomen och det relativa välståndet och hur kriget alltmer förvandlas till en berättelse med ett skimmer av äventyr över sig.Civilt motstånd var ett uttryck som knappast förekom under hans uppväxt skriver Uwe Timm. I krig finns bara förlorare, skulle jag vilja tillägga. Det här är en av höstens viktigaste böcker.

Yvonne Ihmels, SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se