WWF:

Grönt ljus för Östersjötorsk i ny fiskguide

1:31 min

Torsk från östra Östersjön kan numera ätas med gott samvete. Det anser Världsnaturfonden WWF, som i dag presenterar nya rekommendationer för de konsumenter som vill tänka mer på miljön när de handlar fisk.

– Lite förenklat kan man säga att den torsk som fiskas öster om Bornholm får grönt ljus för första gången på åtta år. Det är vi väldigt glada över, säger WWF:s fiskeexpert Inger Näslund.

Hur kommer det sig att den har blivit det?

– Arbetet med att minska det illegala fisket, alltså bättre kontroll av landningar och fiske i Östersjön, har haft en oerhört stor effekt. Det var från 2007, när fiskeministrarna skrev på att man ville jobba med det här. Sedan har konsumenterna valt att inte köpa torsk, så det blir en form av påtryckning i den riktningen, säger hon.

Konsumenterna bör fortfarande vara försiktiga med torsk fångad väster om Bornholm. Torsk från Kattegatt och Nordsjön bör man låta bli helt och hållet, anser WWF.

Allt går att läsa i deras fiskguide som nu släpps för sjätte året i rad.

Andra förändringar är att man nu avråder helt från odlad hajmal från Vietnam, trålad kummel och svensk flodkräfta.

Samtidigt kräver man att restaurangerna i Sverige får fler certifierade arter på sina menyer.

Även försäljare av fisk bör bli bättre, säger Inger Näslund.

– Det är många i handeln och i fiskförsäljningen som till och med slarvar med den obligatoriska märkningen, där det ska stå artnamn, vetenskapligt namn och var fisken är fångad. Här hoppas vi att man följer regelverket och att man är extra tydlig med just torsken från Östersjön, säger Inger Näslund på WWF.