Skrävle

Skolinspektionen missade svordomslistan

1:23 min

Straffsystemet för de barn som svär på Skrävle skola har använts i över tio år. Skolinspektionen missade nämligen svordomslistan vid tidigare inspektioner.

– Det kan ju hända att den inte var inskickad, det kan hända att vi missat att titta på den, men jag tror inte att vi hade gjort en annan bedömning om vi hade uppmärksammat fenomenet, säger Peter Ekborg enhetschef på skolinspektionen.

Städa som straff
Barnen på Skrävle skola utanför Karlskrona har tvingats städa som straff om de har svurit. Bänkstädning vid en lam svordom och städning i skolans lokaler om det var en mer osande svordom.

Bestraffningssystemet, som barn och lärare själva kom på, har gått under namnet Svordomslistan. I veckan sa skolchefen Mats Dahl att svordomslistan kan ha funnits i bara ett år.

Men enligt föräldrar på skolan har listan funnits sen slutet av 90-talet, alltså i drygt tio år.

Anmärkningsvärt
Folkpartisten Jan-Olof Petersson är ordförande i barn- och ungdomsnämnden och blir förvånad när han får höra hur länge listan funnits.

– Det är nästan ofattbart, det har hänt väldigt mycket under tio år. Har inte alla skolor följt med i hur man ska hantera värdegrundsfrågor och hur man skapar goda relationer barn emellan så tycker jag att det är lite anmärkningsvärt.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se