Bombhotet i Göteborg

"Hela familjen väcktes av 15-20 poliser"

2:47 min

Polisen i Göteborg har beslagtagit flera föremål i samband med utredningen av bombhotet, men vill inte gå in på vad det är. Ekot har pratat med en av de misstänkta som greps i går morse och sedan släpptes. En stor polisstyrka bröt sig in i hans hus och brottade ner honom inför hustrun och de fyra småbarnen.

– Vi låg och sov klockan sex på morgonen, jag, min fru och fyra barn. Så blev vi väckta av rejäla smällar mot dörren. Då var de redan inne i hallen, en jättemilitärstyrka. Det var femton – tjugo poliser, jag vet inte, det var fullt med poliser.

– Jag hann inte se innan jag åkte ner i golvet och fick ett knä i ryggen och en knuff med huvudet mot golvet. De skrämde liksom livet av oss, säger mannen.

– Jag blev transporterad efter 45 minuters förnedring inför mina barn. Jag satt helt naken när de tog mig och så händerna bakom huvudet och rejäla skjutvapen riktade mot mig.

Vad sa poliserna till dig?

– De sa inget, jag frågade vad det handlade om. Det får du veta sedan, sa de.

Det var först på häktet i Mölndal som han fick veta att han var misstänkt för förberedelse till terrorbrott, men ingenting om bombhotet mot Göteborg.

Frågorna handlade mest om hans släktingar – alla de gripna är släkt, de är palestinier från Syrien. Polisen frågade också om hans religion och politiska åsikter.

Han är muslim, men säger sig vara helt ointresserad av politik. Som egenföretagare och fyrabarnspappa har han inte ens tid att ta del av nyhetssändningar.

Han har svårt att förstå varför han fortfarande är misstänkt, och vet inte vad som gör misstankarna starkare mot hans kusin och farbror som anhölls i går. Han tror att de också kommer att släppas, och säger att de alla är väletablerade i Sverige och har bott här i 20 år.

– Tjugo år i Sverige och ingen av oss har någonsin åkt i en polisbil. Vi är skötsamma, välutbildade barnfamiljer. Jag kan inte begripa vad det är som har hänt, säger mannen.

Men även säkerhetspolisen är inkopplad, så någon grund måste det ju ha funnits för gripandena?

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag fick ingen vettig information eller vettiga frågor om något konkret. Jag visste inte vad det handlade om, de nämnde aldrig bombhotet i Göteborg.