Sápmi

Samer oeniga om dubbel jakträtt efter älg

2:34 min

Det samiska samhället är splittrat i frågan om dubbelregistrering av jakten. Renskötaren Lars Tomas Labba i Saarivuoma sameby menar att den dubbla jakträtten garanterar samebyarnas rätt till älgjakt. Jakt- och fiskesamernas partiledare Håkan Jonsson anser att jakträtten på privat mark tillhör markägaren.

Renskötaren Lars Tomas Labba i Saarivuoma menar att dagens modell bör fortsätta.

- Samebyarnas medlemmar har ju rättigheter att jaga på sina områden ovanför odlingsgränsen. Det får fortätta som nu, vi har inte haft några olyckshändelser, säger Labba.

Den så kallade dubbelregistreringen av älgjakten innebär att samebyar och övriga jaktlag samtidigt kan jaga inom samma område.

En modell som jägarorganisationer menar försämrar älgförvaltningen och ökar olycksriskerna om flera jaktlag jagar på samma marker.

Men Lars Thomas Labba menar det är bristen på respekt och kunskap om samebyarnas rättigheter som är problemet.

- Det är problem med de unga ortsbojägarna som inte känner till våra rättigheter, säger Labba.

I våras la regeringen fram ett förslag på ny älgförvaltning där frågan om dubbelregistrering inte ingick.

Det här kritiseras nu hårt av Socialdemokraterna som vill ha bort systemet och därför kräver att regeringen ser över frågan på nytt.

Socialdemokraterna får medhåll av enskilda ledamöter hos Moderaterna - och även sametingepartiet Jakt- och fiskesamerna.

Partiledaren Håkan Jonsson menar att dubbelregistreringen måste upphöra eftersom den skapar stora konflikter i glesbygden, och många samebyar har gjort sig impopulära bland övrig befolkning enligt Jonsson.

- Jag tror inte man kan gå in och dricka i kaffe i alla stugor. Det finns många vinster med att få bort dubbelregistreringen, säger Jonsson.

Måste någon ge upp sin rätt?

- Rätten är svårtolkad men min bedömning är att det endast är markägaren som har jakträtt på privat mark, säger Håkan Jonsson.

Om man gör en annan juridisk bedömning menar Jonsson att staten måste lösa in och ersätta samebyarns jakträtt.

I november ska riksdagen behandla frågan - återstår att se om Socialdemokraternas initiativ om att utreda dubbelregistreringen vinner gehör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio