Paul och Putte – två udda kollegor i tipsbranchen

Paul dog i förra veckan. Dvs. bläckfisken som tippade allting rätt under fotbolls-VM i somras. Jag hörde nyheten först på BBC, som refererade till Paul som ”synsk”. Det är naturligtvis nonsens, en bläckfisk kan inte vara synsk. Han var antagligen bara väldigt bra på fotboll.

Jag vet inte om det är en oförskämd association, men dök plötsligt upp i minnet när jag hörde om Paul. Putte Kock var fotbollsexpert i TV från slutet av 50-talet och tippade varje vecka det engelska stryktipset. Jag minns honom från min barndom – inte för jag visste något om fotboll, utan för att han var en så märklig uppenbarelse i rutan med sitt klotrunda ansikte och smokingfluga (inte alls olik de samtida barnprogramshjältarna ). Jag tror inte heller att ja visste vad etts stryktips var för något, men de engelska klubbnamnen var fascinerande: ”Doncaster Rovers… Bournemouth… Notts County…” England var väldigt långt bort på den tiden…

Jag var naturligtvis tvungen att kolla om Putte Kock, som så många andra av stjärnorna i TV:s barndom, hade hämtats från radion. Men så var det inte. Putte Kock var en genuin TV-produkt.
 
Det finns en snutt med Putte Kock i SVT:s . Och det framgår med all tydlighet, i alla fall i det här klippet där han tippar VM 1958, att han precis som Paul inte var särskilt synsk. Däremot antagligen väldigt bra på fotboll.

Mikael Cohen /SR Minnen