Karesuando

Tunna isar en livsfara

Dåliga isar gör renskötselarbetet särskilt riskfyllt vid den här tiden på året. Flera renskötare har fått se sina skotrar braka genom isarna.

I Könkämä sameby i nordligaste Sverige har flera renskötare varit tvungna att bärga sina skotrar ur sjöar och älvar den senaste tiden. Lyckligtvis har personerna klarat sig med livet i behåll.

- Det har skett något nästan varje dag. Det brukar vara tunna isar vid den här tiden på året, men i år är det extremt många som har gått i genom, säger renskötaren Nils-Ola Labba.

En mild väderlek är givetvis en orsak. Dessutom har samebyns renar redan börjat röra sig mot skogslandet, vilket gör att renskötarna är tvungna att korsa många vatten.

- Det är dåliga isar och det försvårar vårt arbete. Vi försöker ju undvika isarna, men det går inte alltid, säger Per-Jonas Labba, även han renskötare.

Bara för några dagar sedan gick en skoter genom älvisen vid Maunu. Föraren körde på en sten och flög lyckligtvis av skotern strax innan den sjönk.

- Annars kunde det ha slutat illa. Nog blir man rädd när sånt här sker, säger Per-Jonas Labba som var med om att bärga skotern med hjälp av vinsch och båt.

Varken polisen eller räddningstjänsten i Kiruna har gått ut med någon varning om isläget.

-Allmänheten ska ju själv avgöra om isen är dålig eller inte. Man är själv ansvarig för det, ingen annan kan läggas till last om det sker något, säger Lage Woutilainen, samordnare för fjällräddningen i Norrbotten.

Räddningstjänsten i Kiruna har inte undersökt isarnas beskaffenhet, men brandmästare Hans Stenmark uppmanar ändå folk att vara försiktiga.

- Vi har ingen koll på isläget, men jag skulle inte rekommendera folk att vara ute på isarna i nuläget. Det har inte förekommit en sådan kyla att isarna bär, säger han.

Hans Stenmark ger några råd till den som ändå avser att bege sig ut i markerna.

-Det är viktigt att inte vara ensam, att undersöka isens tjocklek med isbill, att ha med sig rep och linor och torra ombyteskläder i påsar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio