Läs hela chatten med Alexandra Coelho Ahndoril

Bokcirkelns säsongspremiär firade vi direkt med en chatt, där Alexandra Coelho Ahndoril svarade på en massa fina frågor.
moderator:Nu startar chatten med Bokcirkelns Alexandra Coelho Ahndoril! Nu har du chansen att ställa frågor och få svar direkt - men gör det nu, för redan om en halvtimme är det över!
Anna:Tycker du att Jane Eyre är en feministisk bok?
Alexandra Coelho Ahndoril:Alla böcker kan läsas på många sätt, men jag tycker absolut att man kan läsa Jane Eyre feministiskt. Det är överhuvudtaget en bok som handlar om makt, maktlöshet och maktmissbruk. Janes kamp för att ses som en egen person, i sin egen kraft är ett slags feministisk berättelse.
MatsA:Vad kan du känna igen i dig själv hos Jane Eyre?
Alexandra Coelho Ahndoril:Svår fråga! Kanske hennes obändliga vilja. Hon gör det hon måste göra, och så känner jag också. Man har helt enkelt inget val. Men hon är modigare än jag. Och senare blir hon mycket mer självbehärskad än jag kan vara. Men jag skulle vilja vara det!
NN:Tycker du att det märks att Jane Eyre har några år på nacken, eller skulle det kunna vara en bok någon skrivit i år - bortsett från språket menar jag?
Alexandra Coelho Ahndoril:Jag tycker att det är en häpnadsväckande modern bok. Språkligt och stilistiskt sett är den förstås åldrad, men det viktiga är den starka rösten som talar från sidorna, en röst som jag upplever som tidlös.
Jennu:Vilka anledningar kan det finnas till att skriva under synonym, i ett land som Sverige där yttrandefriheten är i princip ohotad? Kan man tjäna något på det?
Alexandra Coelho Ahndoril:Jag har aldrig någonsin frågat mig vad man kan tjäna på saker och ting - jag har bara skrivit det jag velat skriva. Alla utövande konstnärer har sedan urminnes tider tagit sig rätten att skriva under pseudonym. Skälen till det är otaliga. För mig var det dels en längtan efter att texten skulle få stå helt och hållet för sig självt. Drömmen om att någon gång få vara ett oskrivet ark, så att säga. Dels var det en signal till världen att detta är en ny röst, en ny genre, ett nytt tilltal.
Helen:Vad finns det för fördelar med att skriva under pseudonym? Och kanske nackdelar också?
Alexandra Coelho Ahndoril:Kepler är som en familjemedlem. Han bor här nu och han skriver väldigt mycket. Jag har svårt att bedöma vare sig för- eller nackdelar.
moderator:Nu har halva chattiden gått! Alexandra svarar för fullt, än är det inte försent för dig att få svar på just din fråga!
Märta:Är dett första gången för dig i en bokcirkel? Hur var det att träffas och prata i grupp?
Alexandra Coelho Ahndoril:Ja, det är första gången. Jag har alltid velat vara med i en bokcirkel och det var väldigt trevligt! Jag rekommenderar det verkligen.
Otto 63:Vad gör du när du inte kan skriva, för att komma igång?
Alexandra Coelho Ahndoril:Intressant fråga. Jag har så gott som alltid text i mitt huvud, så många saker som ropar på att bli skrivna. Jag känner snarare att jag inte riktigt får den tid jag behöver, att jag blir avbruten.
Augusta:Varför har Jane en sådan stark personlighet, har rättvisekrav och varifrån har hon fått förmågan att säga ifrån tror du? Vad finns att säga om en religiös tro hos Jane.
Alexandra Coelho Ahndoril:Det är gåta, men vissa personer har en obändig vilja. Kanske en mycket stark självuppfattning. Jag tycker mycket om Janes sanningsiver, hennes längtan efter ärlighet. Och samtidigt ekar hon av stor ensamhet. Kraven från den religiösa tron och samhällets moraliska normer blir komplicerade hos Jane. Jag tror att hon avskyr det religiösa hyckleriet, men har en djup tro.
Märta:Blev du besegrad av texten som Björn Ranelid säger, eller läste du Jane Eyre med den i bakhuvudet, alltså hade du läst den tidigare?
Alexandra Coelho Ahndoril:Jag hade inte läst den förut och jag höll mig mycket strikt till lässchemat - det var helt enkelt roligare så, tyckte jag, att inte ha någon förförståelse kring handlingen.
Anna:Var det svårare att skriva uppföljaren till Hypnotisören när pseudonymen var avslöjad?
Alexandra Coelho Ahndoril:Vi var givetvis rädda för att Kepler skulle försvinna när han blev exponerad, men det gick precis lika bra och var lika lustfyllt att skriva efter att vi blev avslöjade.
moderator:Nu är det fem minuter kvar!
Elisabeth:Vad vinner ni på, du och din man, att skriva ihop, tror du?
Alexandra Coelho Ahndoril:Vi har en ständigt pågående jazz-session som bara blir bättre och bättre! Jag tror att det varit mycket bra för oss att samarbeta på det här intensiva sättet - att se och känna att det faktiskt gick väldigt bra att skriva tillsammans.
Lasse:Hoppas du på att Hypnotisören ska bli Hollywoodfilm? Tror du att det kan bli så?
Alexandra Coelho Ahndoril:Visat hoppas jag det. Keplers böcker är oerhört inspirerade av film och den filmiska atmosfären, så det vore enormt intressant att se hur de skulle överföras till filmen.
Sofi:Vem skriver vad i era Kepler-böcker? Går det att svara på?
Alexandra Coelho Ahndoril:Det går inte att svara på. Jag tror inte ens att vi själva skulle kunna säga det!
Greta:Vad tycker du om att Jane återvänder till Mr Rochester?
Alexandra Coelho Ahndoril:Jag satt där undrade hur det skulle gå! Men Jane gör alltid det hon måste göra och jag ville att hon skulle hitta honom och att allt skulle reda upp sig. Jag älskar lyckliga slut.
moderator:Tack alla som var med! Fina frågor och omsorgsfulla svar. Om två veckor, måndag 15/11 kl 14.45 chattar Björn Ranelid här! Välkomna tillbaka! Eder stolta cirkelledare Marie Lundström.