Kraven: Detta måsta din cykel ha i mörkret

Nu är det hög tid att se över belysningen på din cykel och att utrusta dig med reflexer. Läs polisens information om vad som krävs för att du ska ta dig fram lagligt i höstmörkret.

Utrustningskraven på belysning och reflexer för cykel gäller enbart vid färd under mörker. Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

Cykel ska ha:

  • en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
  • strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
  • en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
  • röd reflex baktill,
  • vit reflex framtill och,
  • vit eller orangegul åt sidan.

En tillkopplad cykelkärra ska ha en en röd reflex bakåt eller en baklykta som kan visa rött ljus bakåt om reflex saknas.

Vad är mörker?

Det finns inget "värde" som anger när det är mörkt. Lagen säger att det är mörkt från skymning till gryning och under den tiden ska man alltså ha belysning på cykeln.

En fråga som ofta ställs är om det är att betrakta som mörker när man cyklar i gatubelysning. Inget undantag finns i detta fall utan svaret är att det är mörkt även om man cyklar i gatubelysning. Det är ju faktiskt så att gatubelysningen har tänts just därför att det är mörkt.

Oavsett mörker eller dagsljus ger en cykelhjälm ett gott skydd vid en omkull- eller påkörning.

Fotgängare

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.  Du har ett således ett eget ansvar att synas i trafiken.

. Tänk även på att utrusta barnvagnar och liknande med reflexer.. Reflexväst är ett bra plagg att komplettera klädseln med så här års.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

Därför ska du bära reflex

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.  Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.

Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Som bilförare är det mycket svårt att upptäcka mörkklädda fotgängare i stadstrafik under mörker, dåligt väder och väglag.  Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

När du väntar på bussen, speciellt på landsbygden där det inte finns någon gatubelysning är det bra att förutom att bära reflex även lysa med en lampa. Det finns idag en mängd små behändiga lampor som får plats i fickan.

Så bär du reflexen

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen

En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga.

Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.