KATRINEHOLM

Elin Rombo får stort scenpris

1:37 min

Operasångerskan Elin Rombo från Katrineholm får Såstaholms nationella scenkonstpris "Till höstsols minne", ett pris på 50 000 kronor. Hon får priset för sin roll som Susanna i Mozarts Figaros bröllop på Kungliga operan.

Sopranen Elin Rombo växte upp i Katrineholm och intresserade sig tidigt för musik. Hon har studerat i Kanada och gått på Operahögskolan och fick sitt genombrott år 2008 när hon spelade Batseba på Kungliga operan.

Nu får hon 2010 års pris från Såstaholm för sin insats i Figaros bröllop. I juryn sitter bland annat Teaterförbundets ordförande och Kulturhusets chef.

– Det är otroligt stort, känner jag, att bli lyft så över mängden. Det är så himla många som sjunger, dansar, skådespelar och kämpar, säger Elin Rombo.

Juryn skriver i sin motivering att Elin Rombo genom sin tolkning av Susanna i Figaros bröllop visar "...att hon är en fullfjädrad scenartist, med den unika förmågan att tolka roller och att kommunicera med publiken på ett ovanligt levande sätt."

Elin Rombo, som inte bara spelar med i operor utan också sjunger med orkestrar, säger att hon kommer lägga prispengarna på bland annat en ny scenklänning.

– Jag har en jätteduktig kinesisk sömmerska som brukar sy fina saker till mig, säger hon.

Såstaholm slott och konferens var tidigare ett hem för pensionärer från Teaterförbundet och i priset ingår också att pristagaren får ett hotellrum uppkallat efter sig och får bestämma hur inredningen i rummet ska se ut.

– Bara det, att få sätta ett märke i historien på det viset, det är helt otroligt. Jag har tänkt lite franskt 1700-tal, lite Marie Antoinette, överflödig lyx med guldkalendabrar, säger Elin Rombo.Petra Levinson
petra.levinson@sr.se