42 procent stödjer nordisk förbundsstat

1:33 min

Hela 42 procent av invånarna i Norden stöder tanken på att slå samman länderna till en förbundsstat. Det framgår av en undersökning gjord av Oxford Research.

Och samtidigt som Nordiska Rådet inleder sin årliga session i Reykjavík i dag lanseras boken "Förbundsstaten Norden", där riktlinjerna för en framtida nordisk stat dras upp.

Orealistiskt, sade de flesta när Gunnar Wetterberg, Sacos samhällspolitiske chef, i en debattartikel för ett år sedan skissade på ett liknande scenario.

Tillsammans skulle de få ett betydligt större inflytande i världen och inte vara lika lätta att köra över i internationella sammanhang.

Modellen för en sådan stat är Schweiz, där kantonerna har stort inre självstyre, med till exempel gemensam försvars-, utrikes- och ekonomisk politik. Och tveksamheten är fortfarande stor, men ändå inte helt avvisande.

Grundidén är bra tycker den finländska politikern Maarit Feldt-Ranta:

– De fördelarna som våra samhällen har, de likheterna som våra samhällen har, är tillräckliga för att göra det bättre tillsammans än var och en på skilda håll. Jag är en ung och optimistisk dam och jag hoppas att jag får leva i ett sådant samhälle, säger hon.

Enligt undersökningen av Oxford Research säger 42 procent av invånarna i de nordiska länderna att de ser positivt eller mycket positivt på förbundsstaten Norden med gemensam riksdag och regering. Till och med Gunnar Wetterberg själv är förvånad över det stödet:

– Ja, jätteförvånad. Det var en siffra som var mycket, mycket högre än vad jag hade kunnat drömma om. Jag ser det här som att detta är ett samtal som börjar. Sedan behöver säkert medborgarna 5-10 år på sig att vänja sig vid tanken, säger han.