Anrells köttfärspaj
Den här är god, farligt god. Bara jag tänker på den så kurrar det i magen. Även då jag är proppmätt!
Ingredienser till 4 portioner (en stor paj):
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
50 gram smör
1-1½ dl Kesella
Fyllning:
400 gram nötfärs
1 gul lök
1 liten purjolök
1 paprika (gärna röd)
3 msk tomatpuré
1½ msk soja
1 dl köttbuljong (½-1 buljongtärning)
½ tsk salt
1-2 krm svart och/eller vitpeppar
1 krm cayennepeppar
1 krm parikapulver
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk potatismjöl
150 gram riven ost (gärna lagrad)
margarin eller annat matfett titl stekning
Tillagning:
Finfördela smöret och mjölet i en bunke. Enklast sker detta med hjälp av en matberederade, där kniven får sköta finfördelningen. Blanda i Kesellan då smör och mjöl blandats väl, och blanda så att en jämn pajsmet uppstår. Kavla ut degen och tryck ut den med händerna i en pajform, så att ett jämnt lager täcker såväl botten som kanter på formen. Nagga degen med en gaffel, så att hål bildas relativt tätt i pajdegen.
Skala och tärna löken i små bitar. Fräs löken och nötfärsen medelhög till hög värme i en järngryta eller stekpanna med relativt höga kanter under cirka 10 minuter. Skölj och skiva purjolöken och tärna paprikan (i cirka 1x1 cm stora tärningar). Lägg i purjolöken och parikan i fräset. Låt blandningen steka ytterligare cirka 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré, salt och kryddor (svart- och vitpeppar, cayennepeppar, paprikapulver och soja). Späd blandningen med buljongen (1 dl vatten och ½-1 köttbuljongtärning). Låt allt puttra på svag värme i cirka 5 minuter. Häll därefter i allt i pajdegen.
Knäck äggen över en skål. Se till att inget skal kommer med ned i skålen. Tillsätt mjölken, grädden och potatismjölet och vispa eller rör om så att ingredienserna blandas. Häll blandningen över fyllningen i pajen. Strö slutligen över den rivna osten överst så att den täcker hela pajen.
Grädda pajen mitt i ugnen, cirka 40 minuter i 200 grader.
Fördjupning:
Använd riktigt smör och inte margarin till pajdegen. Smaken påverkas avsevärt om smöret byts ut. Använd gärna en ganska smakrik och gräddig lagrad ost (t.ex. lagrad prästost) i stället för en mild och mager hårdost.
Om ingredienserna till pajdegen finfördelas med händerna i stället för med matberedare kan degen behöva stå en stund i kylskåp för att bli lagom hård när den ska kavlas och tryckas ut i pajformen. Pajdegen förlorar aldrig på att stå ett dygn i kylskåp före användning.
Servering:
Servera pajen med en färsk grönsallad, gurka eller tomater. Pajen passar till såväl varmrätt som vickning.
Förvaring/frysning/värmning:
Pajen kan förvaras färdiggreddad i kylen i några dagar, eller kan frysas in för längre förvaring. Uppvärmning sker enklast i microvågsugn, annars på svag värme (150 grader) i vanlig ugn tills den blivit genomvarm.
*Källa; www.anrell.nu