Synk - filmmusikmagasinet

 Synk är ett magasin som speglar 100 år av musik till film. Men också musik som inte var tänkt som filmmusik och ändå hamnade på rymdstationer och gravplatser.

 Egentligen är det löjligt enkelt: ljud och musik ger omedelbart en bild. Men inte tvärtom. Så därför är radio den perfekta biosalongen. Radiobion!

 

I sex program ska Mikael Strömberg, visa film i radio. I varje program finns en grundstämning: katastrofen, dataspelet, Hollywoodsoundet, den svenska deckaren mm.

Musiken förstärker upplevelsen och öppnar ibland en ny film i filmen.

Särskilt om regissören och kompositören har funnit varandra. Och det finns saker som inte går att visa på film. Här kommer  musiken in och gör jobbet. Till exempel genom att ge skärpa åt tankar, skräckkänsla, storslagenhet, glädje, mystik, skapa rörelse framåt, bromsa upp, lyfta dialogen osv.

Välkommen till nya Synk. Släck ljuset. Nu åker vi.Mikael Strömberg 
jobbar som musiker och konstnär i text-ljud-bild sammanhang. Och numera även som universitetslärare i audiovisuell produktion.

Han kliver upp på morgon och känner efter om det är en ”musikdag”, kanske en ”textdag”, möjligen en ”filmdag” eller en helt vanlig ovanlig dag.

Själva osäkerheten är en förutsättning. Det brukar resultera i radioteater, artiklar, cd-skivor, utställningar, ljudinstallationer, och filmmusik.