Bomber skickade till ambassader i Aten

Paket innehållande sprängladdningar placerades under tisdagen ut vid minst fem ambassader i Greklands huvudstad Aten, uppger polisen.

Grekiska myndigheter uppgav på tisdagskvällen att all flygfrakt till och från landet stoppas under 48 timmar med anledning av det som hänt.

Den första sprängladdningen detonerade utanför den schweiziska ambassaden i förmiddags. En annan sprängladdning exploderade vid den ryska ambassaden. Dessutom har grekisk polis under kontrollerade former detonerat brevbomber vid den ryska och vid den bulgariska ambassaden och även vid ett budföretag utanför Aten.

Grekisk polis har även hittat ett misstänkt paket utanför Chiles ambassad enligt poliskällor.

Under kvällen detonerade grekisk polis två misstänkta paket på flygplatsen i Aten. Paketen innehöll bomber, och var adresserade till Interpol och till EU:s högkvarter i Bryssel.

Ingen ska ha skadats, och polisen uppger att mängden sprängmedel i brevbomberna varit för liten för att döda.

Även i Tyskland har ett paket med sprängämnen hittats, på den tyska  förbundskanlsern Angela Merkels kontor. Det var postat i Grekland och kan kopplas till bomberna i Aten.

Igår hittades tre andra paket med sprängladdningar och i samband med det greps två män misstänkta för inblandning, en av männen ska ha samröre med en grekisk vänsterterroristgrupp. Ingen grupp har dock tagit på sig ansvaret för brevbomberna.

En av gårdagens brevbomber var adresserad till den nederländska ambassaden, som ligger i samma byggnad som den svenska. Kaarlo Laakso är ministerråd på svenska ambassaden i Aten och han säger att det är svår att värdera hotbilden just nu:

– I dagsläget ser vi inte att det är något specifikt hot mot de här enskilda ambassaderna som har fått de här brevbomberna. Så det är lite svårt att värdera hur stort hotet är mot just Sverige, säger Kaarlo Laakso, ministerråd på svenska ambassaden i Aten.

Vad har ni vidtagit för försiktighetsåtgärder?

– I första läget har vi fått en utökad polisbevakning av ambassaden. Vi undersöker nu om man kan finna ett sätt att screena, röntga helt enkelt, tjockare brevförsändelser för att se om de innehåller liknande bomber, säger Kaarlo Laakso.