Omega-3 är verkningslöst mot Alzheimer

1:46 min

De senaste årens förhoppningar om att fet fisk och omega-3-fetter skulle kunna dämpa symptomen hos Alzheimerpatienter kommer på skam. Ny forskning visar att fiskfettet inte alls hjälper mot Alzheimer.

– Den här studien visar att det är så, en mycket välgjord och bra studie, säger alzheimerexperten professor Lars-Olof Wahlund på Karolinska Institutet.

Tidigare under 2000-talet har flera forskningsstudier visat att personer som äter mycket fisk har lägre risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. Hoppet tändes att fettsyran omega-3, som finns i fiskfett, kunde vara nyckeln.

Men när man sedan prövade att ge omega-3-tillskott till patienter med Alzheimer så gav det ingen effekt - de mådde inte bättre och försämringen var lika snabb som annars. Och en stor studie som publiceras idag bekräftar den bilden.

– Kopplingen till att ha effekt på människor är inte så enkel som vi har trott, säger alzheimerexperten Lars-Olof Wahlund.

Men det tidigare budskapet om att omega-3 skulle hjälpa mot Alzheimer tycks ha gått fram. En sökning på internet ger många träffar där det talas om att fiskfettet kan hjälpa mot demens.

På Apoteket Elefanten i Stockholm säger chefen Helene Bäckström att många kunder köper omega-3-produkter

– Vi har haft en stor ökning. Framför allt om de har ont i lederna, för att förbättra blodfetterna och även till barn, det har visat sig att man får intelligenta barn, säger hon.

Men trots nedslående forskningsresultat angående omega-3 och Alzheimer har professor Lars-Olof Wahlund inte helt gett upp hoppet om fiskfett och Alzheimer. Kanske kan det fortfarande ha effekt om det sätts in i ett mycket tidigt stadium, innan sjukdomen har brutit ut ordentligt.

– Det kanske är så att sjukdomen är så tidig att skadorna på hjärnan inte är riktigt etablerade och då skulle man kunna ha en effekt av omega-3-fettsyror.

Och om två år blir en större europeisk studie klar som kan ge svar på den frågan.